Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Slzný plyn v parlamentu. Poslanci v Kosovu tvrdě pacifikovali oponenty

Autor: ČTK, mb - 
8. října 2015
15:25

Opoziční poslanci ve čtvrtek narušili zasedání parlamentu v kosovské metropoli Prištině, pískali při tom na píšťalky a použili i slzný plyn. Zákonodárci tak protestovali proti nedávné vládní dohodě se Srbskem, díky které mají oblasti, kde žije většina Srbů, získat mnohem větší pravomoci.

Opozice po kabinetu požaduje, aby od dohody, která podle nich ohrožuje územní celistvost Kosova, ustoupil. Vládní koalice naopak opozici obvinila, že se tímto způsobem snaží dostat k moci neústavními prostředky.

Terčem protestu se v úterý stal i kosovský premiér Isa Mustafa (64). Stoupenci nacionalistického hnutí Sebeurčení ho během návštěvy Podujeva zasypali vajíčky. Vejce na něj házeli v září i zákonodárci v kosovském parlamentu. Z budovy ho museli vyvést bodyguardi, kteří ho chránili deštníky.

Kosovský premiér je terčem různých protestních akcí hnutí Sebeurčení kvůli dohodě, kterou uzavřel 25. srpna v Bruselu při dalších jednáních s Bělehradem o normalizaci vztahů. Tato dohoda se týká Společenství srbských obcí v Kosovu.

Opozice premiérovi vyčítá, že dohoda poskytuje tomuto útvaru příliš velké autonomní pravomoci, podobné, jako má bosenská Republika srbská (RS), v které mnozí vidí stát ve státě. Hrozby bosenských Srbů, že se od Bosny oddělí, vyvolávají obavy, že by se totéž mohlo stát v Kosovu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dumik ( 8. října 2015 16:01 )

 no jo, demokrati se nezapřou... už aby Kosovo vrátili, kam patří

ivoadler ( 8. října 2015 15:40 )

To Kosovo, je to vůbec stát? Ti hajzlové, kteří na dálnicích a obchodních domech v Německu neoprávněně vybírají na hajzlech poplatky, jsou většinou Albánci z Kosova.

Zobrazit celou diskusi