Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Máme se bát války? NATO vybuduje nová velitelství na Slovensku a v Maďarsku

Autor: ČTK, mb - 
8. října 2015
14:16

Severoatlantická aliance ve východní Evropě vybuduje další dvě regionální velitelství, a to na Slovensku a v Maďarsku. Rozšíření vojenské přítomnosti NATO na jeho východní hranici ve čtvrtek podle očekávání schválili ministři obrany členských zemí aliance na zasedání v Bruselu, oznámil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg (56).

Nová velitelská centra o síle zhruba 40 mužů mají sloužit mimo jiné jako plánovací a koordinační střediska pro manévry nových aliančních sil velmi rychlé reakce. Podle aliančních zdrojů mají být zároveň výrazem podpory východním členů NATO, kteří se obávají velmocenských ambicí Ruska.

Hrozí Evropě válka?

„Zajistí, že naše síly se budou moci pohybovat rychle a efektivně, pokud se budou muset rozmístit (ve východní Evropě),“ řekl na tiskové konferenci Stoltenberg. Ten už dříve zdůraznil, že vzhledem ke zvýšené nejistotě způsobené zejména novými aktivitami Ruska je velmi důležité posílit kolektivní obranu aliance. Jednotky NATO rychlé reakce proto budou posíleny na 40 tisíc mužů.

tgbg ( 8. října 2015 17:26 )

Největší zlo pro celou Evropu a svět jsou RUSÁCI,je třeba v Evropě vytvořit alianci bez agresorů z RUSKA,kteří rozvrací státy a vyvolávají války.RUSÁCI se začínají rozpínat do Evropy. Díky RUSÁKŮM je zaneřáděná Evropa nechtěnými muslimy a oni nás budou dál napadat, aby získali Evropu pro sebe. Bohužel, naši někteří politici a celá KSČM se RUSÁKŮM zavrtává do análního otvoru, zrazuje své lidi. Je jasné, že tohle chování nemají poslanci KSČM zadarmo.

hejhej ( 8. října 2015 16:44 )

USA se začínají rozpínat do Evropy. Díky nim je zaneřáděná Evropa nechtěnými muslimy a oni nás jako budou bránit, aby získali Evropu pro sebe. Bohužel, naši politici a celá EU se jim zavrtává do análního otvoru, zrazuje své lidi. Je jasné, že tohle chování nemají poslanci EU zadarmo.

santikxauz ( 8. října 2015 15:37 )

Největší zlo pro celou Evropu a svět jsou USA,je třeba v Evropě vytvořit alianci bez agresorů z USA,kteří rozvrací státy a vyvolávají války.

nojasne ( 8. října 2015 15:33 )

Chceš udržet mír ? Připravuj se na válku. Platí to už tisíce let. Jen když je stát dost silný, nepřítel si na něj netroufne.

vladimir1950 ( 8. října 2015 15:31 )

NATO se posouvá na východ, blíže k Rusku. Určitě to přinese "oteplení vztahů" s Ruskem. A divím se Slovákům, že tohle dovolili..

Zobrazit celou diskusi