Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Cameron vyšle vojáky k Putinovi na dohled. Připojí se tak k Německu a USA

Autor: mb - 
9. října 2015
05:41

Británie premiéra Davida Camerona pošle své jednotky na druhý konec Evropy, až k hranicím Ruska. Vojáci Spojeného království mají být nasazeni v Pobaltí, krok má „ujistit východoevropské členy NATO v podpoře aliance“. A Moskvě vedené Vladimirem Putinem se rozhodnutí líbit nebude. Rusko dlouhodobě tvrdí, že se NATO snaží zemi „obklíčit“.

Bude to zhruba stovka britských vojáků, kteří se připojí k USA a Německu. A i když se jedná o zanedbatelnou cifru, kontroverzi vzbuzuje fakt, že jednotky budou „částí více viditelné regulérní přítomnosti NATO v regionu“.

Kostrbatá formulace podle listu Financial Times, který zprávu přinesl, pomůže „USA, Británii a Německu vyhnout se nařčení z porušení dohod, které uzavřely s Moskvou po skončení studené války, když slíbily, že v bývalých východoevropských státech Varšavské smlouvy nebudou trvale umístěny jejich jednotky.“

Proti ruské „agresi“

„Je to další z kroků, který má ujistit naše spojence ve východním křídle NATO – Baltské státy a Polsko. Více viditelná přítomnost NATO odradí další provokace a agresi,“ prohlásil britský ministr obrany Michael Fallon (63). Západ kritizuje Moskvu za to, že podporuje rebely na východě Ukrajiny, kteří se po státním převratu na Ukrajině rozhodli postavit Kyjevu se zbraní v ruce.

Též obviňuje Moskvu z toho, že Ukrajině anektovala Krymský poloostrov. Rusko však mluví o znovusjednocení poté, co se pro jednotu s Ruskem vyslovila drtivá většina obyvatel poloostrova.

Tažení na Východ

Moskva zatím oficiálně nezareagovala, ale zpráva ji nejspíše nenadchne. Rusko dlouhodobě kritizuje fakt, že se NATO přibližuje k jeho hranicím. Severoatlantická aliance prý také nedodržuje dohody, po pádu komunismu se NATO údajně zavázalo, že se nebude rozšiřovat na Východ, ale svůj slib porušilo. Rusko ve své vojenské doktríně nyní NATO charakterizuje jako „vážnou hrozbu“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

wallster ( 9. října 2015 08:57 )

 no jo, bude sranda

mirkli ( 9. října 2015 06:58 )

Tak takhle vypadá politika USA a NATO, roze.erou Ukrajinu, Střední vychod, spustí migraci, teď budou provokovat v Pobaltí a USA pošle lodě do jihočeského moře k čínským umělým ostrovům. Za každou cenu vyvolat kde to jde ve světě konflikt, ale hlavně ať je to daleko od Ameriky! Zmetci včetně těch jejich poskoků!

krat5 ( 9. října 2015 06:42 )

A co kdyby se místo toho postarali o to, aby už žádní migranti netáhli do Evropy? No tak co Angláni, Amíci a spol?

orlus ( 9. října 2015 06:41 )

 A co udělá Rusko? Posílí svou obranu na hranicích. Výrobci zbraní musí mít radost. Hlavně o to tady jde.

Zobrazit celou diskusi