Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řítí se na nás ekonomická krize, varuje měnový fond. Opět kvůli korporacím

Autor: mb - 
8. října 2015
14:44

Mezinárodní měnový fond vydal ve své zprávě varování – svět může zasáhnout další ekonomická krize. Důvodem je astronomický dluh korporací v rozvojových zemích. Problémy ale hlásí i evropské instituce – Deutsche Bank letos jen za třetí čtvrtletí očekává ztrátu neuvěřitelných 6,2 miliardy eur.

 

Mezinárodní měnový fond upozorňuje, že nenasytnost korporací po úvěrových produktech v rozvojových zemích může spolu s ostatními faktory ve světové ekonomice způsobit další globální ekonomickou krizi. „U společností operujících v rozvojových zemích, a které nepůsobí v oblasti finančnictví, došlo za posledních deset let k navýšení dluhů o více než 400 procent,“ píše se ve zprávě MMF. V roce 2004 tyto společnosti dlužily „jen“ 4 biliony dolarů (96 bilionů korun), dnes je to již 18 bilionů dolarů (zhruba 432 bilionů korun).  

Špatné zprávy z Evropy

Špatné zprávy dorazily i z Evropy. „Lokomotiva“ německého bankovnictví Deutsche Bank ohlásila, že jen za třetí čtvrtletí tohoto roku očekává ztrátu v řádech miliard eur. „Očekáváme čistou ztrátu ve výši 6,2 miliardy eur (168 miliard korun),“ ohlásila Deutsche Bank. Trh na zprávu zareagoval poklesem akcií německé banky o 6 procent.

Konspirační teorie

Německá národní banka se zároveň odhodlala k neobvyklému kroku. Aby ukončila konspirační teorie o tom, zda má kontrolu nad státními zásobami zlata, zveřejnila přehled zlatých cihel, které má v evidenci. 35 procent je uskladněno ve Frankfurtu, 43 procent v New Yorku, 13 procent v Londýně a 9 procent v Paříži. V Německu sílí hlasy, aby většina zlata byla převezena do Německa. Peter Boehringer, autor knihy „Přivezte naše zlato domů“, už roky tvrdí, že „banka musí dokázat, že zlato fyzicky má“.

České zásoby

Celkem má Německo k dispozici 3400 tun zlata, jedná se o druhé největší zásoby drahocenného kovu po USA. Pro srovnání – Česká republika má nyní k dispozici něco málo přes 10 tun zlata. Přitom po pádu komunistické diktatury mělo tehdejší Československo ve svém držení 104 tuny drahocenného kovu.

ČNB se ale začala hlavně ve druhé polovině 90. let zlata zbavovat. Na rozdíl od světových mocností, které zlato skupují, mají čeští experti v ČNB zcela jiný názor. „Zlato již neplní funkci pojistky proti inflaci. Existují jiná, téměř bezriziková aktiva,“ stojí na stránkách České národní banky.

kimbe ( 8. října 2015 16:47 )

 Když se řítila ta první a současní ekonomická krize,tak se hlavní chemický ekonom dušoval, že nás se to netýká, jen zbytku Evrpy . A dnes ráno psali, že se nikdo nemusí bát o práci,že nezaměstnanost klesá Tak nestrašte

maruch ( 8. října 2015 16:35 )

A co teda celá slavná ČNB nakoupila za 95 tun zlata. Diamanty,drahokamy a nebo ho.vno a všechno se rozkradlo.No?????

Zobrazit celou diskusi