Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sestřelený let MH17: Experti našli v tělech pasažérů střepiny rakety BUK

Autor: mb - 
7. října 2015
12:47

V tělech pasažérů letu malajsijských aerolinií MH17 našel mezinárodní tým expertů střepy rakety z protiletadlového systému BUK. Zprávu přinesla nizozemská média, která citovala Vasilije Vovka, jenž dříve vedl ukrajinský vyšetřovací tým. Zpráva posílí argumenty kritiků Moskvy, podle nichž Rusko dodalo povstalcům na Ukrajině protiletadlový systém.

„Vycházejíc z výsledků, které máme k dispozici od našich nizozemských kolegů, střepiny v tělech obětí se shodují s prvky protiletadlového systému BUK,“ prohlásil Vasilij Vovk pro nizozemská média.

Kdo sestřelil MH17?

K sestřelení letu MH17 došlo na východní Ukrajině 17. července 2014. Kyjev a Západ obvinil ze sestřelení povstalce, ti si prý spletli civilní let s letadlem ukrajinské armády. Separatisté naopak obviňují Kyjev. Vasilij Vovk, který to dotáhl v ukrajinské tajné službě SBU až na hodnost generála, o viníkovi ale nepochybuje: „Letadlo sestřelila raketa systému BUK, kterou ozbrojenci přivezli na Ukrajinu, a po spáchání zločinu byl schován na území Ruska.“

Zveřejní výsledky

V mezinárodním týmu expertů potvrdili, že hlavní vyšetřovací verze operuje s teorií sestřelení letadla systémem BUK, ale tým nezavrhuje i jiné scénáře. Samotné systémy BUK mimo jiné používá i ukrajinská armáda. Právě na tento fakt poukazuje Moskva, která tvrdí, že transport systému z Ruska na Ukrajinu a zpět by neušel pozornosti NATO. Více světla možná vnese do případu závěrečná zpráva mezinárodního týmu, která má být zveřejněna 13. října. Na palubě letadla cestovalo 298 pasažérů, všichni během tragédie zahynuli.

gabreta ( 7. října 2015 22:15 )

Kde by TRUBA24 vzal mozek? Na salaši ve hnoji?

vrahrychtar ( 7. října 2015 19:44 )

a v kapsach meli smazene kureci palicky od Babise..

fotrpjotr ( 7. října 2015 18:34 )

Ukrajinci měli důvod letadlo sestřelit,ale nepřiznají to a amici fotky ze satelitu,které to dokazují bohužel nedodají.

tuba24 ( 7. října 2015 17:36 )

pekna znoska klamstiev co si napisal

tuba24 ( 7. října 2015 17:31 )

tvoje infantilne nazory nikoho nezaujimaju Ostatne vo vysetrovacej komisii ma rusko 2 zastupcov. Takze sa ukludni a sup nohami

Zobrazit celou diskusi