Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odboráři lynčovali šéfy aerolinky. V Air France ztratí práci 2900 lidí

Autor: ČTK, kle - 
5. října 2015
21:10

Nejvyšší manažery firmy napadli odboráři letecké společnosti Air France. Roztrhali jim košile a zahnali je na útěk. K incidentu došlo na jednání, na němž letecký přepravce oznámil propouštění přibližně 2900 zaměstnanců a ještě výraznější úsporná opatření, než s jakými počítal. 

Při protestu stovek odborářů byli v sídle společnosti v Roissy severovýchodně od Paříže napadeni personální ředitel Xavier Broseta a zástupce ředitele pro dálkové lety Pierre Plissonnier. Zatímco Brosetu odvedli do bezpečí členové ochranky, Plissonnier musel potupně přelézt obvodový plot kolem areálu. Uprchnout musel i generální ředitel Frederic Gagey.

Agentura AFP uvedla, že zaměstnanci firmy členy managementu „téměř zlynčovali“. Francouzský premiér Manuela Valls dal najevo značné pobouření a incident odsoudil.

Aerolinky se dlouhodobě potýkají s ekonomickými potížemi a snaží se o restrukturalizaci podniku a zvýšení produktivity. Po neúspěšném dohadování s odbory pilotů, kteří odmítají prodloužení služeb a loni v dvoutýdenní stávce připravili firmu o zhruba 500 milionů eur (13,6 miliardy Kč), přišlo vedení s novým plánem.

Ten předpokládá zrušení až 2900 pracovních míst, což je takřka pět procent z celku ve francouzské divizi skupiny. To popudilo ostatní zaměstnance, kteří se pustili do stávky a vtrhli do sídla vedení.

Air France ruší objednávky letadel
Dav protestujících zaměstnanců letecké společnosti Air France podle agentury AFP „téměř zlynčoval“ nejvyšší manažery společnosti. Dav protestujících zaměstnanců letecké společnosti Air France podle agentury AFP „téměř zlynčoval“ nejvyšší manažery společnosti. | Reuters
Dav protestujících zaměstnanců letecké společnosti Air France podle agentury AFP „téměř zlynčoval“ nejvyšší manažery společnosti. Dav protestujících zaměstnanců letecké společnosti Air France podle agentury AFP „téměř zlynčoval“ nejvyšší manažery společnosti. | Reuters

Aerolinky potvrdily podrobnosti plánu na snižování nákladů, jehož části již dříve unikly do médií. Kromě snižování počtu zaměstnanců zahrnuje plán také omezení dálkových letů i počtu letadel. Firma uvedla, že bude mimo jiné jednat o zrušení dodávek pěti letounů Boeing 787 Dreamliner, které měla obdržet v příštích dvou letech.

Air France stejně jako ostatní tradiční letečtí přepravci je na krátkých linkách pod silným tlakem konkurence nízkonákladových rivalů a na dlouhé vzdálenosti jí odebírají zákazníky expandující přepravci z Blízkého východu. Air Francie je součástí skupiny Air France-KLM.

joudajoudovy ( 6. října 2015 06:49 )

uz se tesim, az tato francouzska specialita dorazi do ceska. nasi nabubrely manazeri, kteri postradaji znalosti i praxi v oboru, a na podrizenych praktikuji otrocke zlozvyky, tez by meli byti prohnani ulickou hanby. je-li tym podrizenych uspesny, manazer si honi triko, bere vysoke odmeny a s vedenim firmy se placa po ramenou. je-li tym neuspesny, a to diky spatnemu rozhodnuti manazera, padaji hlavy. bohuzel, nabubrelych typku se to netyka.

asijo ( 6. října 2015 05:30 )

Podobně se časem budou lynčovat ti,co byli pro přijetí migrantů.

funebrak ( 6. října 2015 04:58 )

To jsou odbory. Ne jak soudruh Středula a ostatní tatíci.

Zobrazit celou diskusi