Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Temná obava syrského prezidenta: Pokud Rusové selžou, ISIS zničí celý region

Autor: ČTK, mb - 
5. října 2015
11:49

Syrský prezident Bašár Asad (50) poskytl íránským médiím rozhovor a vyslovil mrazivé varování. Jestliže nálety ruského letectva „neuspějí“, pak Sýrie, Irák a celý region bude islamisty zničen. Zároveň obvinil Západ z „podpory terorismu“.

„Musí (nálety) uspět, v opačném případě hrozí destrukce celému regionu, nejen jedné nebo dvěma zemím (Sýrie a Irák),“ prohlásil prezident Asad, ale zároveň vyjádřil optimismus: „Šance na úspěch je ale velká, ne malá,“ dodal.

Syrská armáda na postupu

Arabská média informovala o tom, že syrská armáda v neděli podnikla za podpory ruského letectva útok na město Homs, které je pod kontrolou islamistů z organizace Jabhat Al-Nusra a Západem podporované Svobodné syrské armády (FSA).

Islámský stát panikaří?

Ofenziva syrské armády přitom přichází jen dva dny po útoku Islámského státu na základnu syrské armády Deir Ezzo. Armáda ale útok fanatiků odrazila a teroristé utrpěli těžké ztráty. Ruské nálety na základny teroristů v Rakce, Homsu, Aleppu, Deir Ezzoru a Al-Hasakah navíc údajně islamistům značně komplikují život, nyní nemohou bezpečně přesouvat v Sýrii jednotky, zásoby i techniku.

Ruské překvapení

Západ ruská intervence v Sýrii do jisté míry překvapila a účast Ruska kritizuje. Britský premiér David Cameron (48) tvrdí, že většina ruských náletů se odehrála v těch částech Sýrie, jež neovládá Islámský stát, ale jiní odpůrci syrského režimu. Podporovat „řezníka“ Asada je podle něj „strašná chyba“, vzkázal na adresu Moskvy.

„Naše důkazy ukazují, že Rusové používají nenaváděnou munici v obydlených oblastech, zabíjejí civilisty a bombardují Syrskou svobodnou armádu (FSA) bojující proti Asadovi,“ řekl britský ministr obrany Michael Fallon (63). Postup Ruska kritizuje nejen Západ, ale také Turecko.

Asad obvinil Západ

Zatímco Západ obviňuje Rusko z podpory Asada, samotný syrský prezident kontroval tím, že Evropu a USA obvinil z „podpory terorismu“: „Ve skutečnosti jsou (Západ) největším podporovatelem terorismu v Sýrii. Je jasné, že Západ nemá vizi a chápe, že jeho plány v Sýrii krachly. Jediné, čeho dosáhli, je zničení infrastruktury Sýrie a prolití množství nevinné krve.“

mandat ( 7. října 2015 07:51 )

A co s tema teroristama,co nalezli do Evropy ????????????To se bude bombardovat take Nemecko ????????????

pav323 ( 6. října 2015 22:47 )

"Armáda podnikla za podpory ruského letectva útok na město Homs, které je pod kontrolou islamistů z organizace Jabhat Al-Nusra a Západem podporované Svobodné syrské armády (FSA)" -tak asi FSA spolupracuje s islamisty a pak není co řešit a je v pořádku,že rusové útočí i na ně.

heleklidek ( 5. října 2015 23:26 )

rodrigues,ivoadler,balika:SOUHLAS! jinak tady vidíte jak mainstream funguje a maj vymytý mozky ty lojzové názoraři a že jich je ješte..číst názory všeznalků to mě baví,tak hoši zamyslete se ,to bude asi hodně bolet a zkuste nezavislý veby NEŽ JE ZAKAŽOU a tam třeba co píšou,to se nebudete stačit divit.Putin akhbar a budte radi že to vzal do rukou za 5 min 12 a jedno kvuli čemu to se ani nesnenažte pochopit,pro vas to znamena můžete v klidu sedět u compu a dál tlachat a blejt ty vaše nesmysly..NAZDAR Mrázek ustredna

lunatic ( 5. října 2015 19:35 )

Tolik mrtvých - v podstatě jen kvůli 1 šaškovi,který se u moci bude držet zuby nehty-inu,všude je to stejné

tgbg ( 5. října 2015 18:05 )

Asade neboj se. Rusáci určitě neselžou. Už se těch nenažraných ruských kobylek nikdy nezbavíš. Napřed všechny obyčejné a vzdělané Syřany vyženou do civilizované Evropy. Potom zůstanou v Sýrii dočasně na věky věků, dokud bude co krast, vraždit a plundrovat. Zůstane po nich spoušť a poušť, kde 1000 let ani travička neporoste. Dobře ty ruské zachvačiky známe od r. 1968.

Zobrazit celou diskusi