Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nálet NATO na nemocnici zabil 19 lidí, včetně dětí. Za vše prý můžou teroristé

Autor: Zuzana Štíchová - 
3. října 2015
17:34

Podle zpravodajské agentury AP byla důvodem vybombardování nemocnice nedaleko afghánského Kunduzu skupina teroristů, která se v nemocnici ukryla před postupem afghánské armády. Počet obětí se mezitím vyšplhal už na 19. Kromě 12 pracovníků nemocnice je mezi oběťmi také sedm pacientů, včetně tří dětí. Šéf spojenců se za útok na nemocnici omluvil afghánskému prezidentovi.

Tři, devět, šestnáct, devatenáct - počet obětí náletu spojeneckých sil v severovýchodním Afghánistánu stále roste. Nejnovější čísla mluví o dvanácti mrtvých zaměstnancích a sedmi pacientech. Byly mezi nimi i tři děti.

 

 

Podle informací agentury AP se měli v nemocnici Lékařů bez hranic skrývat před útokem teroristé s lehkými i těžkými zbraněmi. Tvrdí to podle ní afghánské ministerstvo vnitra i obrany. "Helikoptéra vypálila rakety na ozbrojence a ty zasáhly i budovy nemocnice," řekl podle AP Dawlat Waziri, mluvčí tamního ministerstva obrany.

 

Lékaři bez hranic ale žádné takové informace nemají. "Kolegové nic takového nepotvrdili. Od rána mluvíme jen o tom, že tomu nerozumíme a žádáme americkou vládu, aby ten útok vysvětlila. O takových informacích by se určitě zmínili," řekla Blesku Míla Janišová, mluvčí české pobočky Lékařů bez hranic. "V našich nemocnicích se teroristé nikdy neukrývají. Pokud jsou tam jako pacienti, nechávají zbraně mimo nemocnici, s nimi dovnitř nesmí," dodala Janišová.

 

 

"Deset až patnáct teroristů se během úderu ukrývalo v nemocnici," podporuje verzi svého kolegy mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sediq Sediqqi. "Všichni teroristé byli zabiti, bohužel jsme ztratili také doktory," dodal mluvčí.

 

Podle charitativní zdravotnické organizace bylo v době náletu v nemocnici odhadem 105 pacientů a minimálně 80 lékařů, zdravotníků a dalších zaměstnanců.

 

 

Válečný zločin?

Podle Zajd Raad Husajna - komisaře OSN pro lidská práva by bombardování nemocnice mohlo představovat válečný zločin. Americký ministr obrany Ash Carter uvedl, že Spojené státy se ve spolupráci s afghánskou vládou nadále snaží zjistit, jak k dnešnímu vzdušnému úderu na nemocnici došlo.

 

"Závažnost tohoto incidentu podtrhuje fakt, že pokud je před soudem prokázán jako záměrný, může vzdušný úder na nemocnici představovat válečný zločin," uvedl Husajn podle agentury Reuters. Tato "hluboce šokující" událost by podle něj měla být rychle, důkladně a nezávisle vyšetřena.

Personál nemocnice natočil po náletech toto video: