Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Chorvatskem už prošlo přes 100 tisíc běženců, obcházejí maďarský plot

3. října 2015
15:24

Do Chorvatska za uplynulé tři týdny přišlo přes 100 000 běženců. Dnes to podle agentury DPA oznámil chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić, podle kterého drtivá většina imigrantů následně zamířila do Maďarska a odtud do Rakouska.

Maďarsko v září dokončilo plot na hranicích se Srbskem, proto běženci bariéru obcházejí přes Chorvatsko. Dnes do dopoledních hodin přišlo do této balkánské země zhruba 2500 lidí.

Budapešť dlouhodobě chorvatský přístup k běžencům kritizuje a Záhřebu vytýká, že migranty neregistruje, jak vyžadují azylové předpisy Evropské unie. Maďarsko proto hraniční plot od hranic se Srbskem rozšiřuje i na chorvatské pomezí. Chorvatská televize HRT dnes uvedla, že možná již v neděli by mohlo být oplocení hotovo.

Pokud Maďarsko skutečně nekontrolovaný přechod svých hranic znemožní, má Chorvatsko podle Ostojiče se sousedním Slovinskem dohodnutý nouzový scénář. Podrobnosti ale neuvedl.

Srbsko, odkud běženci vstupují na území Evropské unie, hlásí, že za posledních 24 hodin přišlo okolo 7000 uprchlíků. Mezitím policie v Preševu u makedonských hranic zahájila mezinárodní operaci, jejímž cílem je mimo jiné registrace všech běženců. Akce potrvá do středy. Bělehrad podle APA udává, že zvládá registrovat asi 85 procent všech nově příchozích.

Uprchlická krize v Chorvatsku obrazem: