Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Devět obětí šíleného střelce z Oregonu: Tihle všichni na škole plánovali začít nový život

Autor: rc - 
3. října 2015
22:37

Masakr, který se stal na škole v Oregonu, otřásl celými Spojenými státy. Zatímco prezident Barack Obama chystá zásadní změny v prodeji zbraní, policie města Roseburg, kde se tragédie stala, pomalu odkrývá identity devíti obětí. Téměř všichni mrtví byli studenti a spolužáci střelce Chrise Harpera-Mercereho (26), kteří na vyšší odborné škole začínali nový život.

Byl čtvrtek. Všichni studenti vyšší odborné školy Umpqua v Roseburgu ve státě Oregon byli ve třídách. Mezi nimi byla i osmnáctiletá Kortney Moorová. Ta zrovna seděla na hodině psaní, když oknem proletěla kulka a trefila učitele do hlavy.

Chvilku poté do třídy vešel šestadvacetiletý student Chris Harper-Mercer a všem řekl, ať si lehnou na podlahu. Zeptal se, k jaké víře se hlásí, a pak rozpoutal masakr, při němž zemřelo devět studentů. Šíleného střelce poté zastřelili policisté.

Oregonská tragédie zasáhla celé Spojené státy a prezident Barack Obama lidu přednesl emotivní projev, v němž vyzval k zpřísnění přístupu ke zbraním.

Avšak ještě emotivnější projev v pátek přednesla policie města Roseburg. Šerif krátce přečetl jména těch, kteří při masakru přišli o život. Pak se slova chopili další policisté, kteří přečetli prohlášení rodin obětí.

První z obětí byl devatenáctiletý student Alcaraz. Jeho starší sestra Maria Leticia na Facebooku napsala, že byl na škole v prvním ročníku a toužil se stát zdravotním bratrem. „Lucero, moc mi chybíš, kéž bys mohl být tady se mnou,“ napsala Maria Alcaraz. „Nemohu spát, protože už nikdy nedostanu šanci ti říct, jak moc jsem na tebe byla pyšná.“

Od základu svůj život změnil Jason Johnson. Třiatřicetiletý student zahodil svou drogovou minulost a rozhodl se přihlásit na školu. „Začal v pondělí a byl tak pyšný na to, co dokázal,“ řekla jeho matka Tonja NBC News. „Mami, jak dlouho jste čekali na to, až jedno z vašich dětí půjde na vysokou?“ zeptal se mě a já řekla: „Dvacet let,“ pokračovala v slzách ve vyprávění Tonja NBC News.

Osmnáctiletá Rebecka Carnes byla hvězdou softbalu a toužila se stát dentální hygieničkou. „Byla úžasná kamarádka a měla obrovskou duši,“ napsala na Facebook Rebečina sestřenka Bethany Johnson.

Sportovní hvězdou byl i osmnáctiletý Lucas Eibel, který zářil v kopané. „Strašné věci se stávají těm nejúžasnějším lidem,“ řekl Lucasův kamarád Jeremy Root.

Další z obětí byl bývalý voják Treven Anspach (20). „Byl to dříč a sakra dobrý basketbalový hráč,“ řekl o svém bývalém spolužákovi a kolegovi Jesse Milbrat (20).

Kim Dietz (59) si zrovna prošla drsným rozvodem a starala se o svou dceru. Chybělo jí vzdělání, a tak se přihlásila na školu. Ve čtvrtek zrovna se svými dvanácti spolužáky poslouchala přednášku, když dovnitř vtrhl Chris se zbraní v ruce. „Kim a já jsme měli mnoho společného, navzdory věkovému rozdílu. Byla velmi přátelský a milující člověk,“ řekla o své kamarádce Natalie Robbins (38).

Mezi oběťmi byla i osmnáctiletá Quin Robbins. „Quinn byla zábavný, milý, úžasný a milující člověk,“ řekla o mladé studence její rodina.

Matkou dvou synů byla Sarena Moore (44), která patřila k Adventistům sedmého dne a denně pracovala na dostavbě svého kostela. Její bratr Rick Goin se k její smrti nechtěl vyjadřovat.

Sedmašedesátiletý učitel Lawrence Levine na škole vedl hodiny tvůrčího psaní. „Byl to jeden nejmilejších, vřelých, přemýšlivých a kreativních lidí, co znám. Jeho smrt mi zlomila srdce,“ řekl jeho nejlepší přítel David Furman.

 

api11111 ( 4. října 2015 13:46 )

v mnoha USA státech je težší koupit zbraň než u nás. tak mlč a nepiš blbosti

sheba ( 4. října 2015 09:25 )

Cítím zlobu a nenávist - to neplodí nikdy nic dobrého Studenti byli usacké ksichty??? Hmmm, taky názor

sheba ( 4. října 2015 09:18 )

Smutné ale i pochopitelné, když je v Americe tak snadné pořídit si zbraň stejně jako jinde koupit rohlík.....

Zobrazit celou diskusi