Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Musel fotit tisíce znetvořených mrtvol. Muž popsal práci pro syrský režim

Propašované snímky vystavili v sídle OSN. Budily zděšení.
Propašované snímky vystavili v sídle OSN. Budily zděšení.  (Autor: Rauters)
Autor: mts - 
3. října 2015
19:55

Nechává si říkat Caesar. Muž, který fotografoval zvěrstva syrského režimu Bašára Asada, se rozhodl o této práci promluvit. Nutili ho snímat zkrvavená těla, vydloubané oči, zhnisané rány… „Musel jsem si brát přestávky, abych přestal plakat,“ svěřil se.

Caesar pracoval nejdříve jako policejní fotograf. Jakmile ale vypukla v Sýrii válka, tajné služby mu přikazovaly dokumentovat oběti demonstrací.

Každé tělo se muselo vyfotit. Jenže ani s kolegy to nemohl stíhat. „Velitelé na nás křičeli, proč jsme ještě nedokončili naši práci. Těla se vrší, makejte, hulákali na nás,“ popsal Caesar pro The Guardian, na což upozornil idnes.cz. 

Z toho, co fotograf viděl, se mu dělalo špatně. „Vězni na sobě měli stopy po pálení svíčkami. Někteří měli hluboké řezné rány, vydloubnuté oči, vymlácené zuby. Na jejich tělech jsme viděli stopy po bičování kabelem. Rány byly plné hnisu, jako kdyby je dlouho neléčili,“ líčí.

Caesar upadal do depresí. Při fotografování si musel brát přestávky, aby přestal plakat, popudlivě reagoval i na rodinu.

Když už nemohl dál, svěřil se svému nejlepšímu příteli Samimu. Ten ho přesvědčil, ať fotí dál a poté o situaci podá svědectví.

Samimu několikrát týdně dodával disky se všemi fotografiemi. „Vždy jsem měl strach, že na to někdo přijde. Cestou jsem musel projet přes čtyři vojenské kontroly,“ popisuje.

S vynášením fotek skončil v roce 2013, poté prchl ze Sýrie a snímky se objevily na veřejnosti. Jejich pravost potvrdil i tým mezinárodních expertů. Nyní Caesar jakožto uprchlík hledá lepší život v Evropě.

Snímky poté vystavili v sídle OSN v New Yorku. Návštěvníci neskrývali zděšení.