Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeští poslanci jako vzor ctnosti? V Kyrgyzstánu kandiduje 234 banditů

Autor: mb - 
3. října 2015
19:19

V Česku lidé často nadávají na politiky, ale zřejmě neprávem. Čeští poslanci jsou ve srovnání se svými kolegy z Kyrgyzstánu andílci. V postsovětské republice se budou konat 4. října parlamentní volby a o 120 poslaneckých křesel se mimo jiné uchází i 243 občanů, kteří mají kriminální minulost.

Kromě „nudné“ korupce mají přitom na krku třeba podvody, napadení, ale třeba i znásilnění a vraždy. Ministerstvo vnitra při prověrce kandidátů do parlamentu zjistilo, že tři „výtečníci“ se dokonce nacházejí v celostátním pátrání. Politické strany na výtky zareagovaly a ze svých kandidátek vyškrtly už 100 lidí. Jenže tamní média upozorňují, že jde často jen o formalitu. Lidé napojení na organizovaný zločin si změní jméno a předstírají, že jsou slušnost sama.

Divoký Kyrgyzstán

Kyrgyzstán je živoucím důkazem pořekadla jiný kraj, jiný mrav. Tak např. předvolební diskuze mezi Kamčyběkom Tašijevem ze strany Ata-Žurt a Abdymanapem Abduvachapovem z politického uskupení Onuguu-Progres dopadla pro Abdymanapa špatně. Kamčyběk, který už se do křížku se zákonem dostal, se rozvášnil natolik, že došlo k potyčce a následné rvačce. Svému oponentovi zlámal žebra a způsobil otřes mozku. Nebohý Abdymanap skončil v nemocnici a tvrdí, že ho navíc Tašijev okradl.

Záleží na volbách?

Míra korupce je v Kyrgyzstánu obrovská, stejně tak jako provázání kriminálních struktur a politiky. Přesto – na leccos zvyklé Kyrgyzstánce pobouřil případ politika Diľmurata Akparalijeva. Vyšlo totiž najevo, že se dříve jmenoval Dooronov a patřil k bandě, která naháněla hrůzu v Džalal-Abadské oblasti. A rozhodně nešlo o zločiny „bílých límečků“. Akparalijev-Dooronov se dopustil ozbrojené loupeže a znásilnění.

Kupují si hlasy

Potencionální politici si kupují místa na kandidátkách stran i hlasy voličů. Podle tamních médií stojí místo v druhé desítce na kandidátní listině od 50 do 180 tisíc dolarů (1,2 milionů Kč až 4,3 milionů Kč). Za místo v první desítce zaplatí zájemce klidně i milion dolarů (24 milionů Kč). Prezident Kyrgyzstánu také vyzval voliče, aby své hlasy neprodávali za vodku a bešbarmak (tradiční jídlo národů Střední Asie, pozn. red.). „Jestli zvolíte zloděje, tak co budete dělat, až za dva roky budou volby prezidenta? Když se stane zloděj prezidentem Kyrgyzstánu, co bude s naší zemí?“ pokáral národ kyrgyzský prezident Almazběk Atambajev (59).

Čeští „bandité“

Přestože čeští politici nejsou tak divocí jako jejich kyrgyzští kolegové, i zde se najdou „bandité“. Mezi nejznámější případy patří např. kauza senátora Alexandra Nováka (ODS, 59), který byl odsouzen za korupci. Skončil ve vězení, ale v květnu 2015 byl po uplynutí poloviny trestu propuštěn. Dalším známým politikem, který byl odsouzen, je bývalý poslanec Evropského parlamentu Vladimír Železný (70). Ten dostal dvouletý podmíněný trest za krácení daní, stát při dovozu obrazů připravil o šest milionů korun.  Absolutním „králem zbojníků“ je ale exposlanec za ČSSD Petr Wolf (55), který byl v roce 2012 odsouzen za zneužití státní dotace na šest let do vězení. Tam se mu ale nechtělo, beze stopy se vypařil a v současnosti je na něj vydán mezinárodní zatykač. Nedávno kontaktoval česká média a prohlásil, že utéci musel, neboť z vězení by se „nemohl účinně bránit“.

Zobrazit celou diskusi