Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Putin: Západ lže, nálety v Sýrii nemíří na civilisty. Je to informační válka

Autor: ČTK, mb - 
2. října 2015
17:13

Ruský prezident Vladimir Putin (62) se vyjádřil k obviněním, že ruské nálety způsobily smrt civilistů. Podle Putina se tvrzení nezakládají na pravdě, Západ prý lže a zahájil proti ruskému tažení v Sýrii informační válku.

„Co se týče zpráv v médiích, že nálety trpí civilisté…Jsme připraveni na takovéto »informační útoky«.  První zprávy o civilních obětech se objevily ještě předtím, než naše letadla vzlétla do vzduchu,“ prohlásil prezident Ruské federace.

EU kárá Rusko

Evropská unie dnes přitom vyzvala Rusko, aby své letecké útoky v Sýrii skutečně cílilo na Islámský stát. „Myslíme, že žádný útok by neměl mířit na civilisty. A že boj proti Islámskému státu musí skutečně mířit proti Islámskému státu,“ řekla mluvčí evropské diplomacie Catherine Ray. Opakovaně se ale vyhnula přímé odpovědi na otázky, koho přesně podle názoru evropské diplomacie ruské letecké útoky v Sýrii v posledních dnech zasahovaly.

Pokrytci?

Vladimir Putin ale veškerou kritiku předem odmítá: „Ostatní země bombardují syrské území už přes rok. Nemají přitom mandát OSN ani povolení syrské vlády. My máme pozvání tamní vlády a bojujeme v Sýrii pouze proti teroristům.“ Rusko ve čtvrtek přiznalo, že kromě pozic organizace Islámský stát útočí také na další teroristické organizace. Podle USA ale nálety míří mimo jiné na umírněnou protiasadovskou opozici, kterou podporuje Západ.

Informační válka

Zda útočí Rusko na teroristy, či umírněnou syrskou opozici, zůstane nejspíše otázkou interpretace. Faktem ovšem je, že rozličná hnutí se snaží informace přicházející ze Sýrie ovlivňovat a manipulovat. Tak např. syrská organizace Bílé helmy zveřejnila fotku dítěte, které zranily ruské letouny. Při náletu prý zahynulo 33 civilistů. Zprávu dychtivě převzala světová i česká média, ale nakonec se ukázalo, že jde o podvrh. Foto pocházelo z 25. září a dokumentuje následek útoku syrských vládních jednotek.

Foto mělo dokumentovat výsledek ruských náletů, ale šlo o podvrh. Foto mělo dokumentovat výsledek ruských náletů, ale šlo o podvrh. | Twitter

5638 ( 3. října 2015 21:05 )

tgbg Vám vadí že Rusko bombarduje v Sýrii, ale že Amíci vybombardovali nemocnici, kde několik pacientů, kteří nemohli chodit uhořelo za živa, tak to je asi v pořádku. Vždycky se všechno nepodaří udělat pro spokojenost všech lidí.

tgbg ( 3. října 2015 08:16 )

Ano pane Putlere. Všichni lžou, jenom vy z fašistického Ruska všechny přepadáte a vraždíte v zájmu ruské světovlády.

tgbg ( 3. října 2015 08:13 )

RUSKO jasně přiznalo, že vyzbrojuje ISIS To by si již lidé měli uvědomit a zbavit se toho proruského nadšení. Je samotné to může postihnout také, ale to se přece jim nemůže stát. Pak už bude pozdě. Rusáci jen lžou a napadají další a další státy. Jednou celý svět strašně doplatí na ruskou rozpínavost a rádoby světovládu.

botupl ( 2. října 2015 18:49 )

Jelcin byl stejný ožrala jako Havel

botupl ( 2. října 2015 18:47 )

Lhali o Ukrajině ,lžou i ted o Sýrii aby nikdo ne+děl co za zvěrstva zpusobili

Zobrazit celou diskusi