Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Volkswagen na dně: Vyšetřuje ho i Francie, akcie se dramaticky propadly

Autor: ČTK, val - 
2. října 2015
12:40

Německý automobilový gigant Volkswagen čelí ve Francii podezření z podvodu s přitěžujícími okolnostmi. Pařížská prokuratura jej začala vyšetřovat kvůli emisnímu skandálu, který se v posledních dnech provalil. S odvoláním na nejmenovaný úřední zdroj o tom v pátek informovaly agentury AFP a Reuters. Akcie automobilky po této zprávě spadly na nové tříleté minimum.

Německý koncern je podezřelý, že do svých vozů s naftovým motorem montoval zařízení umožňující falšovat údaje o emisích. Skandál se týká zhruba 11 milionů vozů po celém světě. Vyšetřování pařížské prokuratury se vztahuje na vozidla prodaná ve Francii.

Ve Francii se podle tamní divize Volkswagenu týká skandál zhruba milionu naftových aut značek VW, Audi, Škoda a SEAT prodaných ve Francii v posledních letech.

Akcie se propadly

Kromě zmíněného kroku pařížské prokuratury už bylo ve Francii kvůli aféře s emisemi podáno několik žalob. Na soud se chystá obrátit jedno ekologické sdružení, francouzští akcionáři skupiny a někteří francouzští majitelé naftových aut od Volkswagenu.

Hromadné žaloby na Volkswagen už byly podány také v USA. Tam skandál před dvěma týdny propukl, když američtí regulátoři obvinili Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku.

Akcie automobilky po zprávě o novém francouzském vyšetřování spadly o 2,4 procenta a dostaly se na nové tříleté minimum.

O problémech hovořil i odborník v TV Blesk:

Video Falšování emisí bylo veřejné tajemství, říká odborník na auta. - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

maruch ( 2. října 2015 13:48 )

Wolkswagen v ři.ti,Německo samej muslimák a Anděla asi dovládla.A Orbán má pravdu imigranti jsou mladá armáda ISIS.

Zobrazit celou diskusi