Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Obama po masakru volá po kontrole zbraní: Z vraždění se stala rutina

Autor: mb - 
2. října 2015
12:28

Americký prezident Barack Obama (54) po masakru v Oregonu, kde Chris Harper Mercer (†26) postřílel nejméně 10 lidí a 7 dalších zranil, volá po kontrole zbraní. Jako prezident zažil řádění šílenců už patnáctkrát. Stává se z toho rutina, prohlásil zjevně rozladěný Obama.

„Zase se v Americe odehrála další masová střelba, tentokráte v Oregonu. Životy matek, otců a dětí byly v tento den navždy poznamenány, další město ovládl smutek,“ řekl prezident. „V následujících dnech se z médií dozvíme více o obětech, mladých lidech, kteří studovali, učili se, tvrdě pracovali, měli své sny…,“ prohlásil Barack Obama, který jen stěží skrýval své rozladění.

Běžné masakry

Prezident Spojených států se ale neomezil jen na uctění památky obětí a v projevu dal průchod i své frustraci. „Víte, už se z toho stává rutina. Média o masakru rutinně informují, má reakce odsud - z tohoto pódia - se stává rutinní,“ posteskl si prezident.

Čas na změnu

Barack Obama zároveň vyzval ke změně zákonů a přísnější regulaci držení zbraní: „Jsme jediná vyspělá země na světě, kde dochází k masové střelbě každých pár měsíců. Nemáme zákony regulující držení zbraní, přestože k těmto hromadným vraždám dochází každých pár měsíců.“

Lehké to nebude

Prosadit legislativní změny však nebude jednoduché, jakýkoliv pokus zatím vždy zablokovala mocná organizace National Rifle Association, která sdružuje vlastníky zbraní. Zastánci práva držení zbraní uvádějí, že se jedná o právo garantované ústavou a omezení práva držení zbraní vnímají jako útok na osobní svobodu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zaviracispendlik ( 2. října 2015 17:33 )

tohle měl ušoun udělat už dávno!!!!!

gabreta ( 2. října 2015 16:27 )

Tak to jsem zvědav, jak Obama chce zrušit volný nošení zbraní, zakotvené v ústavě. Proti je hlavně Texas, kterej hrozil, že pokud by k tomu došlo, že vystoupí z unie. A to je díky těžbě stát, kterej si nemůžou dovolit ztratit!! Tak že nejspíš jen politické plácnutí do vody, jako vždy!

Zobrazit celou diskusi