Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Američané popravili sériového vraha: Hájil se psychickou nemocí

Sériový vrah Alfredo Prieto byl popraven.
Sériový vrah Alfredo Prieto byl popraven.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK ljš - 
2. října 2015
08:17

Americký stát Virginie ve čtvrtek popravil trojnásobného vraha, který se neúspěšně domáhal zproštění trestu kvůli duševní chorobě. Jeho právníci argumentovali tím, že kvůli nízkému IQ patří mezi osoby, jejichž popravu ústava neumožňuje. Devětačtyřicetiletý Alfredo Prieto však nakonec dostal smrtící injekci a stal se prvním popraveným člověkem ve Virginii za poslední tři roky.

Muž původem ze Salvadoru byl nejprve usvědčen ze znásilnění a vraždy patnáctileté dívky v Kalifornii. Zatímco už tam čekal v cele smrti na popravu, prostřednictvím vzorku jeho DNA jej vyšetřovatelé v roce 2010 spojili i s více než dvě desetiletí starou vraždou mladého páru ve Virginii.

Když byl usvědčen a odsouzen k smrti i v tomto případě, argumentovali jeho právníci tím, že k popravě nemůže dojít, neboť kalifornský soud, na který se v této věci obrátili, právě posuzuje jeho duševní schopnosti. Podle obhájců měl IQ 66, z čehož prý plyne, že patří do skupiny osob, jejichž popravu zakazuje ústava.

Virginský soud však tuto argumentaci neuznal a nařídil popravu. Prietovi nepomohlo ani to, že obhájci chtěli zrušit popravu kvůli nedostatku informací, které věznice poskytla o použité smrtící látce. Americká nápravná zařízení používají v poslední době často při popravách nové látky kvůli nedostatku dříve používaných přípravků, jež nechtějí některé farmaceutické firmy poskytovat k popravám.

„Chtěl bych poděkovat všem svým právníkům, všem svým stoupenům a všem členům mé rodiny,“ řekl podle agentury Reuters Prieto, než se rozloučil se životem slovy "skončete to".

londynskypes ( 2. října 2015 11:18 )

super tyhle IQ tykve znicit

monza ( 2. října 2015 09:03 )

Tak hlavně nepřestávat! Nakoupit injekce a hrr na ně.

Zobrazit celou diskusi