Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rusko stále bombarduje Sýrii. Vstoupí do konfliktu Írán?

Autor: mb - 
1. října 2015
11:42

Ruská letadla ve čtvrtek druhým dnem bombardovala cíle v Sýrii. Moskva přiznala, že její letadla nemíří výhradně na radikály z organizace Islámský stát (IS), jak Rusové tvrdili ve středu, ale na několik známých teroristických skupin. Syrská opozice ohlásila, že při ruských akcích zemřely desítky civilistů, avšak ruský prezident Vladimir Putin to označil za informační válku, s níž počítal.

Ve čtvrtek ruská letadla bombardovala cíle v provincii Idlib na severozápadě Sýrie. Mířila na pozice armády Džajš al-Fatah, což je koalice skupin bojujících na západě a severu Sýrie a z nichž nejznámější je fronta An-Nusra.

Džajš al-Fatah postupuje s úspěchem severozápadem Sýrie od května a kromě jiného obsadila město Idlib. Syrská armáda se ji snažila bez úspěchu zastavit před dalším postupem k pobřeží, které je baštou vládnoucích alávitů. Rusové údajně zasáhli tábor povstalecké skupiny, která má americký výcvik v Kataru a Saúdské Arábii.

USA obvinily Rusko, že cílí na umírněnou opozici a také na lidi čerstvě vycvičené americkou Ústřední zpravodajskou službou.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že se ruské útoky zaměřují na různé teroristické skupiny, nejen na IS. „Jsou to dobře známé organizace. Cíle se vybírají po dohodě se syrskými ozbrojenými silami,“ sdělil.

Jedna z prvních skupin, které se v roce 2011 chopily zbraní proti Asadovi, byla Syrská svobodná armáda (FSA). Tvoří ji hlavně dezertéři ze syrské armády. Peskov řekl, že většina členů FSA přeběhla k IS. Právě FSA ale prý byla zasažena při středečních úderech v provincii Homs a Hamá a ve čtvrtek znovu v Idlibu.

Je si tím jist americký senátor John McCain, který sdělil televizi CNN, že při prvních náletech Rusové zasáhli brance FSA. „Mohu s jistotou potvrdit, že to byly útoky proti brancům FSA vycvičeným (americkou) Ústřední zpravodajskou službou. Máme s těmi lidmi spojení,“ řekl McCain.

Vstoupí do Sýrie Írán?

Ruské letecké údery doplní údajně pozemní operace několika set íránských vojáků, kteří podle libanonských zdrojů dorazili do Sýrie před deseti dny. Připojí se k nim prý i členové libanonského Hizballáhu, tedy dalšího spojence Damašku. Za úkol budou mít získat zpět území, které v boji s opozicí ztratila syrská armáda.

Syrská opozice se shoduje, že vstup Ruska znamená prodloužení syrské války. Sipan Hemo, který velí kurdským oddílům, prohlásil, že boje mohou trvat ještě deset let. „Řešení už není v rukou Syřanů. To, co se děje nyní, lze nazvat utkáním obrů na syrském území. Jde o změnu mapy. Vypadá to jako třetí světová válka, v níž mocnosti bojují o rozdělení sfér vlivu. My na to pohlížíme bohužel jako na budoucí dlouhou válku, která může trvat i deset let,“ řekl Hemo.

Podobně Bašár Zubí, který velí povstaleckým oddílům na jihu Sýrie, prohlásil, že ruské nálety ničí snahy ukončit syrskou válku politickými prostředky. Požádal arabské země, aby dodaly povstalcům protiletadlové rakety.

Až se potkají ruské a americké stíhačky

Nejvíc otázek vyvolává riziko, že se ruská letadla dostanou do střetu s mezinárodní koalicí vedenou Američany, která na severu Sýrie proti IS operuje už rok. Putin k tomu řekl, že USA a Rusko vytvoří koordinační mechanismus, který tomu zabrání.

Jednání mezi armádními představiteli, o němž už před Putinem informovali americký ministr zahraničí John Kerry a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov, by se mělo odehrát ve čtvrtek večer, a to prostřednictvím důvěrné videokonference. Moskva se ale podle ruského ministerstva zahraničí nechystá připojit ke koalici proti IS v její současné podobě.

Čtvrteční dění okolo Sýrie jsme pro vás sledovali online:

Ruské nálety v Sýrii
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
18:24
1. 10. 2015

Světové ceny ropy se dnes výrazně zvyšují a severomořská ropa Brent se vrátila k blízkosti 50 dolarů za barel. Trh podporuje eskalace bojů v Sýrii a také vzestup amerických burzovních cen benzinu.

18:19
1. 10. 2015

"Izrael bude i nadále důrazně reagovat na útoky nebo zbraně pocházející ze Sýrie," varoval ve svém projevu v OSN izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

18:08
1. 10. 2015

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se shodl na setkání se syrským vicepremiérem a ministrem zahraničí, že konflikt v Sýrii "nemá vojenské řešení" a tamní vláda je plně odpovědná za konstruktivní a politický proces. Oznámil to mluvčí generálního tajemníka.

18:03
1. 10. 2015
!

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo video z nových leteckých úderů v Sýrii.

17:54
1. 10. 2015

Ruské vzdušné síly mají v Sýrii více než 50 bojových letounů a vrtulníků, řekl podle Russia Today mluvčí ruského ministerstva obrany.

17:52
1. 10. 2015

Podle Adel Al-Jubeira, ministra zahraničí Saúdské Arábie, nemá syrský prezident Bašár al-Asad v Sýrii budoucnost.

17:36
1. 10. 2015

"Věříme, že náš zákrok v Sýrii je plně v souladu s mezinárodním právem," prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

17:26
1. 10. 2015

Ruský ministr zahraničí: "Pokud vypadají jako teroristé, jestli jednají jako teroristé, jsou to teroristé."

 

17:03
1. 10. 2015

Rusové dnes při druhé vlně leteckých úderů údajně zasáhli tábor povstalecké skupiny, která má americký výcvik v Kataru a Saúdské Arábii.

16:56
1. 10. 2015

Republikánský kandidát na prezidenta, miliardář Donald Trump, je "OK" s ruskými údery v Sýrii.

16:50
1. 10. 2015
!

Američtí a ruští armádní představitelé začnou jednat o koordinaci akcí v Sýrii už dnes v 17:00 SELČ, a to prostřednictvím důvěrné videokonference, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zdroj z Pentagonu.

16:42
1. 10. 2015

Na vstup Ruska do války reagují již i první karikaturisté.

16:32
1. 10. 2015

V jakých oblastech podniká ruské letectvo nálety? Údajně dost daleko od pozic Islámského státu.

16:29
1. 10. 2015
!

Rusové podnikli nový nálet v Sýrii. Podle ruského ministerstva obrany se podařilo zničit muniční sklady a řídící centra Islámského státu. BBC však upozorňuje, že v dané oblasti se nachází síly opoziční proti syrské vládě a Islámskému státu.

16:22
1. 10. 2015

Soustředí se Rusko pouze na Sýrii? Pokud by Irák požádal o nálety ruského letectva proti Islámskému státu, Moskva by podle ruského ministerstva zahraničí takovou žádost zvážila.

15:58
1. 10. 2015

USA a Rusko vytvoří mechanismus pro koordinace akcí v Sýrii. Řekl to dnes ruský prezident Vladimir Putin. Informace o smrti civilistů při ruských náletech jsou podle něj informačními útoky.

15:37
1. 10. 2015

Ruská letadla prý zasáhla římské ruiny poblíž města Kafranbel. Foto exploze zveřejnil jeden z "umírněných" rebelů na sociální síti Twitter.

15:00
1. 10. 2015

Rusko odmítá, že by specificky útočilo na pozice opozice, která bojuje proti prezidentovi Asadovi. Moskva zdůraznila, že útočí na pozice všech teroristických skupin, ne pouze Islámského státu. "Umírněná opozice je mýtus vytvořený Spojenými státy," prohlásil ruský politik Alexej Puškov.

14:50
1. 10. 2015

Podle agentury Reuters do Sýrie dorazily jednotky z Íránu, které mají brzy zahájit za podpory ruského letectva pozemní ofenzivu proti islamistům. "Syrská armáda a její spojenci již brzy zahájí pozemní operaci," prozradil nejmenovaný zdroj agentuře Reuters.

13:43
1. 10. 2015

Co sleduje Putin nálety v Sýrii? Je to geniální tah, který vrátí Rusku ztracené pozice na Blízkém východě, nebo osudová chyba, která ho bude stát prezidentské křeslo? Podrobnosti čtěte zde.

14:05
1. 10. 2015

Výmluvné výrazy ministrů zahraničí Ruska a USA.

Výmluvné výrazy ministrů zahraničí Ruska a USA.
13:40
1. 10. 2015
13:35
1. 10. 2015

"Pokud jde o nálety Ruska v Sýrii je v tuto chvíli sporné, proti komu jsou nálety zaměřeny," uvedl Sobotka. Podle premiéra se však zatím zdá, že nejde o aktivitu, kterou by Rusko koordinovalo se zeměmi jako USA, Velkou Británií či Francií, které útočí na pozice Islámského státu již delší dobu. "Předpokládám, že dostaneme informace od zpravodajských služeb, jakým způsobem jsou zaměřeny aktuální vojenské aktivity Ruska v Sýrii. Na základě toho bude v příštích týdnech vláda postupovat," doplnil Sobotka.

13:18
1. 10. 2015

Ministr vnitra Milan Chovanec s velkou nedůvěrou sleduje ruské angažmá v syrském konfliktu. „Protože vojenská operace, která bude jenom ve formátu dalších leteckých úderů, nic nevyřeší. A v Sýrii, dámy a pánové, je 7,5 milionů Syřanů mimo domov. To jsou vnitřní migranti, kteří, pokud ztratí víru a naději v to, že válka skončí, si na Googlu najdou opět to Německo, najdou opět migraci v Německu a budou směřovat opět do Německa,“ varoval.

12:50
1. 10. 2015

Podle opozice dnes zemřelo při ruských náletech 5 civilistů. Zástupce Saúdské Arábie při OSN, Abdallah Al-Mouallimi dnes Rusko ostře kritizoval: „Jsme velmi znepokojeni vojenskou operací ruských jednotek, které podnikly útoky na města Homs a Hama, tam žádní členové Islámského státu nejsou. Tyto útoky způsobily smrt nevinných civilistů. Požadujeme, aby byly nálety okamžitě zastaveny a už se neopakovaly."

12:14
1. 10. 2015

Rusko druhým dnem pokračuje v bombardování Sýrie. Podle Moskvy je ale předčasné hodnotit efektivitu náletů. Podle mluvčího prezidenta Putina, Dmitrije Peskova, finanční tíhu vojenské intervence nese Rusko, které do boje nasadilo letouny Su-24M, Su-34, Su-25, Su-30 a vrtulníky Mi-24 a Mi-8.

12:05
1. 10. 2015

Rusko při svých vojenských operacích v Sýrii míří na různé teroristické organizace. Oznámil to dnes mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Rusko zahájilo nálety ve středu a dosud uvádělo, že útočí jen na pozice Islámského státu. Dnes ruská letadla podnikla 30 náletů na severozápadě Sýrie.

dumik ( 1. října 2015 12:21 )

 je to tak správně... přece nebudou bojovat proti ISIS a al kajdá se svými odnožemi nebude připravena v týlu vyrazit proti Rusku... držím palce

Zobrazit celou diskusi