Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kerry jednal s Lavrovem o vojenských operacích v Sýrii

Autor: ČTK - 
1. října 2015
02:58

Americký ministr zahraničí John Kerry a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov se shodli, že v souvislosti s děním v Sýrii by měla velmi brzy začít jednání mezi armádami obou zemí. K prvnímu kontaktu armádních představitelů by prý mohlo dojít již ve čtvrtek, citovala z jejich prohlášení agentura Reuters.

Cílem jednání obou armád má být informovat se vzájemně o svých krocích, aby v Sýrii nedošlo k tomu, že se nálety jedné ze stran dostanou do střetu s leteckými údery druhé strany. Koalice pod vedením USA podniká letecké útoky na pozice islamistů v Sýrii již delší dobu, Rusové s nimi začali teprve ve středu. Stali se ale již terčem kritiky kvůli tomu, že údajně nemířili na hnutí Islámský stát a naopak zabili civilisty.

Ruský ministr zahraničí prohlásil, že je potřeba "vytvořit komunikační kanály, které zabrání nezamýšleným incidentům". "Shodli jsme se, že je nezbytně nutné najít řešení tohoto konfliktu," doplnil ho John Kerry. "Máme před sebou hodně práce. Uvědomujeme si, jak je celá situace naléhavá, i vzhledem k množství uprchlíků, kteří ze země utíkají a míří do Evropy," dodal. Oba politici se potkali tento týden již potřetí.

Šéf americké diplomacie ve středu na jednání Rady bezpečnosti OSN uvedl, že USA by nic nenamítaly, kdyby cílem ruských útoků byly pozice hnutí Islámský stát či al-Káida. Nálety, jejichž cílem by mělo být jen posílit pozici prezidenta Asada, by ale byly "znepokojivé". Později po setkání s Lavrovem Kerry prohlásil, že spolu hovořili i o amerických "obavách ohledně charakteru a druhu cílů".

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi