Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rusové v Sýrii zabili 36 civilistů, tvrdí opozice. Islamistu prý ani jednoho

Autor: ČTK, mts - 
30. září 2015
21:35

Rusko ve středu zahájilo letecké údery v Sýrii. Nálety podle ministerstva obrany zamířily na vojenská zařízení, sklady zbraní a velitelství radikálů z organizace Islámský stát (IS). Podle šéfa Pentagonu i syrské opozice si však ruské letouny zřejmě vzaly na mušku místa, kde IS nepůsobí. Mezi oběťmi náletů jsou totiž civilisté, včetně žen a dětí. Moskva tyto námitky odmítla jako „nepravdivé informace“.

Podle šéfa syrské opozice podporované Západem bylo všech 36 obětí dnešních ruských náletů v Sýrii civilisty. Nezemřel prý žádný islamistický bojovník.

Zdá se, že (ruské nálety) byly v místech, kde podle všeho žádné síly IS nejsou," prohlásil také americký ministr obrany Ashton Carter. Rusko podle něj „přilévá olej do ohně“ tím, že podporuje režim v Damašku.

Všechny nálety se odehrály po vzdušném průzkumu a upřesnění údajů od syrské armády,“ oponoval mluvčí ruského ministerstva obrany. Ruské letouny podle něj vykonaly dvě desítky letů a přesnými údery zasáhly osm cílů, mimo jiné úplně zničily velitelská stanoviště IS v horské oblasti.

Ruský prezident Vladimir Putin upozornil, že syrská armáda může v boji s teroristy počítat jen s časově omezenou podporou ze vzduchu, bez ruské účasti v pozemních operacích. „Pochopitelně se nemíníme pohroužit do tohoto konfliktu bezhlavě," řekl.

Americký ministr zahraničí John Kerry si stěžoval u svého ruského kolegy Sergeje Lavrova, že ruské nálety v Sýrii jsou kontraproduktivní. „IS jako takový nemůže být poražen, dokud syrským prezidentem zůstane Bašár Asad,“ řekl. I šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius požadoval odchod „syrského kata“.

Podle Washingtonu budou útoky USA a mezinárodní koalice na Islámský stát pokračovat podle plánu a ruský krok na tom nic nemění.

Syrský ministr: USA proti islamistům nebojuje

Iniciativu ruského prezidenta Vladimira Putina vítáme a děkujeme za ni,“ řekl v OSN syrský ministr zahraničí Valíd Mualim. Tvrdil také, že Spojené státy – na rozdíl od toho, co říkají – ve skutečnosti nebojují proti IS.

Ruský zásah do bojů v Sýrii by mohl podle českého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) situaci vyhrotit a přimět další Syřany k emigraci. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) naopak prohlásil, že rozumný člověk by měl cokoli, co může přispět ke zklidnění situace, přivítat.

ornellatlustoprdka ( 1. října 2015 06:33 )

Teroristé podporovaní USA se koukám neštítí ničeho. Ani zneužívání dětí k propagandě. Fuj!!!

Zobrazit celou diskusi