Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Íránský prezident se směje odpůrcům jaderné dohody: Ani neví, kde Írán leží

Íránský prezident Hassan Rouhani má některé Američany za nevzdělané
Íránský prezident Hassan Rouhani má některé Američany za nevzdělané  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: všm, ČTK - 
29. září 2015
06:00

Jaderná dohoda s Íránem vzbudila v USA rozruch. Republikáni ji chtěli za každou cenu zablokovat, jejich snaha ale vyšla vniveč. Protesty odpůrců pobavily íránského prezidenta Hassana Rouhaniho. Nechápe prý, proč se k tématu vůbec vyjadřují, když by Írán ani nedokázali najít na mapě, natož snad uvést jeho hlavní město.

„Občas – ve chvílích volna – jsem sledoval živé přenosy. Některé výstupy republikánů byly k smíchu, občas říkali opravdu podivné věci,“ okomentoval Rouhani situaci v rozhovoru pro CNN.

Někteří z nich by podle něj ani nevěděli, kde je Teherán (hlavní město Íránu, pozn. red.), nebo by nedokázali na mapě ukázat Írán.

„Nelze se tedy divit tomu, že to, co o nás říkali, nemělo s pravdou nic společného. Íránci se na přenosy z jednání dívali jako na zábavný seriál. Přišlo jim to k smíchu,“ dodal prezident.  

Dohoda bude

Američtí republikánští senátoři nedokázali v září zablokovat jadernou dohodu s Íránem. Výsledek hlasování pro demokratického prezidenta Baracka Obamu představoval významné vítězství na poli zahraniční politiky.

K zablokování dohody bylo ve stočlenné horní komoře amerického Kongresu potřeba 60 hlasů. Pro návrh zamítavého usnesení z pera republikánů zvedlo ruku 58 senátorů, 42 jich bylo proti. Všech těchto 42 hlasů přišlo z tábora Obamových demokratů nebo od nezávislých senátorů, kteří s demokraty obvykle hlasují. Čtyři demokratičtí senátoři hlasovali s republikány.

O zamítnutí obtížně dojednané dohody s Íránem usilují zvláště republikánští odpůrci vstřícnějšího přístupu k tamnímu teokratickému režimu. O zablokování dohody nepřestávají usilovat republikánští zástupci v dolní komoře Kongresu, Sněmovně reprezentantů. Jejich úsilí se ale podle pozorovatelů zřejmě mine účinkem.

Mezinárodní dohoda, na které se šestice světových mocností s Teheránem dohodla v červenci, umožňuje zrušit protiíránské sankce výměnou za zpomalení sporného íránského jaderného programu. Podle Izraele to Íránu nebrání pokračovat ve vývoji atomové bomby.

soudcijsoumafiani ( 29. září 2015 07:32 )

Tento politický systém USA a západní EU (pseudodemokracie a zločinný kapitalismus) by měl skončit a divím se, že si to všechno lidi nechají líbit! Mezi zločiny patří i dezinformace tohoto systému a vymývání mozků obyvatel od dětství ve školách až po tuto úlohu masmédií.

Zobrazit celou diskusi