Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslední den „zavražděné“ Petry, která zmizela na 31 let: Jela k rodičům hlídat bratra

Autor: lm - 
28. září 2015
12:41

Celých 31 let nikdo nevěděl, co se jí stalo. Tehdy 24letá Němka Petra Pazsitka se ztratila cestou k rodičům a všichni si mysleli, že ji někdo zavraždil. Nic tehdy nenasvědčovalo tomu, že by chtěla zmizet dobrovolně.

Petra se ztratila 26. července 1984. Ten den se chystala odjet z Braunschweigu do asi 40 kilometrů vzdáleného Wolfsburgu za rodiči. Během dvou týdnů tu plánovala v klidu a ničím nerušena napsat svou stostránkovou diplomovou práci z informatiky na téma „zvláštnosti počítačového jazyka“. Její rodiče totiž plánovali odjet na dovolenou a Petra se mezitím měla starat o mladšího bratra. Před odjezdem spolužákovi z koleje svěřila své klíče od pokoje, aby jí ho v době nepřítomnosti pohlídal.

Mladá dívka plánovala před odjezdem koupit bráškovi dárek k narozeninám. V obchodě ale nepořídila a odmítla nabídku prodavačky, že pro ni zboží nechají objednat. Poté dívka odešla k zubaři, kde byla od dvou do tří. Dívka si s lékařem dokonce domluvila další schůzku za dva týdny. Poté odešla na autobus. Podle svědků do autobusu i nastoupila. K rodičům ale nedorazila a rodina po ní následující den vyhlásila pátrání.

Rok předtím byla v blízkosti autobusového nádraží ve Wolfsburgu zavražděna čtrnáctiletá dívka, a policisté proto věřili, že pachatel udeřil znovu. Koncem března 1985 vyšetřovatelé zatkli tehdy devatenáctiletého žáka z místního učiliště. Tesař Günter K. se přiznal k vraždě 14leté dívky, za což jako mladistvý vyfasoval osmiletý trest. V roce 1987 se přiznal i k vraždě Petry, ale později toto přiznání odvolal. V roce 1989 pak rodiče nechali nezvěstnou Petru prohlásit za mrtvou.

Když Petru po jednatřiceti letech objevili policisté živou v Düsseldorfu, v šoku byl zejména komisař Dirk Bosse (56), který je s jejím případem velmi dobře obeznámen. V době jejího zmizení totiž jako mladý důstojník pomáhal při pátrání po mladé dívce. Teď stojí v čele policejního oddělení v Braunschweigu. „Ani se mi nesnilo, že by se tento případ někdy objasnil. Všichni jsme si tehdy mysleli, že je určitě mrtvá,“ prozradil v rozhovoru s deníkem Braunschweiger Zeitung.

Komisař poté odjel do Düsseldorfu, aby pomohl kolegům ženu s jistotou identifikovat. Petra Paszitka byla prý během rozhovoru velmi rezervovaná. Komisař by rád dosáhl toho, aby se žena znovu setkala s rodinou. Její matka i bratr o setkání velmi stojí, ale ženu nikdo nutit nemůže.

Petru se podařilo odhalit i kvůli selhání úředníků. Obvykle jsou záznamy o pohřešovaných osobách vymazány ze systému poté, co jsou tyto osoby prohlášeny za mrtvé. U Petry se to ale nestalo, a proto se podařilo tak rychle odhalit její identitu.

ejvm1712 ( 28. září 2015 19:50 )

Petra Pažitková-divný,že se mohla 31 let ukrývat,když jsou Němčouři tak přesný a akurátní.

noram ( 28. září 2015 14:31 )

Čemu se všichni Němci diví, že bez dokladů zcela normálně pracovala a krom toho, že používala jiné příjmení, proklouzla všem úřadům.

noram ( 28. září 2015 14:28 )

Z jiných německých zdrojů: Jednalo se o loupež v jejím bytě. Tehdy asi nezvládla stres, který měla. Dělala diplomku, sama si zvedala latku, měla strach, že zklame, vybrala si velmi těžké téma a pak je prý možné, že dojde k efektu - Jdu si jen pro cigarety. Lidé prostě zmizí. Ale ona nechce nic říct, taky kromě toho, že nenahlásila nový pobyt ji z ničeho nemůžou trestat.

y1xcvbnm ( 28. září 2015 14:15 )

to bude na pokračování, každý den kousek příběhu protože je to strašně zajímavé, no prostě trhák. Co Rychtář a Slováček???? Sekají latinu ????

noram ( 28. září 2015 14:14 )

Policie kontrolovala doklady všech blízko bydlících obyvatelů, šlo tam o jakousi loupež bytu. Ona mohla předložit jen ten zcela starý, žádné nové neměla, ani pas, ani bankovní účet. Ta paní nechce říct proč odešla a nechce ani dnes kontakt k rodině. /podle německých zpráv/.

Zobrazit celou diskusi