Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Snímky jako z hororu: V Severní Koreji se operuje rezavými skalpely za světla svíček!

Autor: lm - 
28. září 2015
08:16

Rezavé skalpely, mdlé světlo a špinavý operační sál. Tohle není scéna z děsivého hororu, ale každodenní realita v nemocnicích v Severní Koreji. Šokující snímky zachytil americký student medicíny, který zde byl na výměnném pobytu.

Americký student medicíny Josiah Cha byl v Severní Koreji na výměnném pobytu a spolu s dalšími americkými chirurgy učili místní lékaře nové postupy. Místní chirurgové jsou podle něj opravdoví hrdinové, student je popsal jako „neuvěřitelné, skromné a láskyplné lidi, kteří jemu a jeho týmu ukázali, co je to pohostinnost“. Jejich vybavení je ale k pláči. K práci musí používat opotřebované a rezavé skalpely a musí si vystačit s velmi mdlým světlem. Často prý operují i za světla ze svíček, když vypadne elektřina.

Trýznivou situaci v severokorejském zdravotnictví již dříve popsala organizace Amnesty International. Ta ve své zprávě uvedla, že místní doktoři v nejhorších případech používají ke své práci opakovaně injekční stříkačky bez sterilizace a některé invazivní operace musí provádět bez anestetik. Není se čemu divit, země za zdravotní péči za jednoho obyvatele platí asi necelých 40 korun ročně. Severokorejská elita se léčí ve vlastních dobře vybavených nemocnicích.

Zemi navíc poslední dobou zužuje krize kvůli nedostatku potravin. Úřady vyzvaly občany, aby jedli pouze dvě jídla denně. Severní Koreji tak nejspíš znovu hrozí hladomor. Když obdobná situace nastala v devadesátých letech, tisíce lidí zemřely hlady.

ladybug ( 28. září 2015 15:10 )

Články psané zahraničními studenty medicíny neberu vážně. Tuhle jsem četla, že česká studentka, pracující na výměně v Kanadě, viděla kanadské doktory operovat v civilním oblečení. Ta samá hovadina. A ještě se chlubila, jak jsou všichni k ní milí a takhle se jim odvěčuje, že je pomlouvá.

nosradamus ( 28. září 2015 15:02 )

lepsia je ta o Karkulce.

almr ( 28. září 2015 14:50 )

Mě by spíše zajímalo ,kdy bude někdy otevřena diskuze ke kobylkám.To je ta vaše demokracie.

orcaaa ( 28. září 2015 13:22 )

americkej student na výměnném pobytu a ještě fotil při operaci > snesu hodně ale tohle je k smíchu ....

zkzkz ( 28. září 2015 11:40 )

Zobrazit celou diskusi