Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Francie bombarduje Islámský stát. Trefila výcvikový tábor budoucích teroristů

Francie se zapojila do bojů proti Islámskému státu.
Francie se zapojila do bojů proti Islámskému státu.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
27. září 2015
15:39

Francie v neděli zahájila letecké údery na pozice radikálů z Islámského státu (IS) v Sýrii. Prezident François Hollande oznámil, že francouzské stroje zasáhly a zničily výcvikový tábor islamistů u Dajr az-Zauru na východě země. Zdůraznil přitom, že si nálet nevyžádal žádné civilní oběti, informovaly zahraniční agentury.

Nálety byly provedeny na základě informací získaných monitorovacími lety nad Sýrií, které probíhaly v uplynulých dvou týdnech, řekl Hollande. Poděkoval v této souvislosti silám koalice vedené USA za poskytované zpravodajské informace.

Sýrie potřebuje politické řešení, řekl dále Hollande, syrský prezident Bašár Asad ale nemůže být jeho součástí. Francie prý diskutuje se všemi a nikoho nevylučuje při hledání politického řešení konfliktu v Sýrii. Paříž ale soudí, že „budoucnost Sýrie nemůže být spojena s Bašárem Asadem“.

O nutnosti leteckých úderů proti IS v Sýrii hovořil prezident François Hollande už na počátku září. Zapojení Francie potvrzuje odhodlání Paříže bojovat proti teroristické hrozbě, kterou IS představuje, uvedl v prohlášení úřad prezidenta. „Budeme útočit, kdykoli bude v sázce naše národní bezpečnost,“ dodal Elysejský palác.

K semknutí proti ISIS vyzve i Zeman

Francie se v rámci koalice vedené Spojenými státy dosud podílela pouze na leteckých úderech na pozice islamistů v Iráku, neboť se obávala, že útoky v Sýrii by mohly vylepšit pozici režimu prezidenta Bašára Asada. Na počátku září ale zahájila monitorovací lety i nad Sýrií.

Francouzská vojenská akce se uskutečnila krátce před pondělním zahájením hlavní části zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů v New Yorku, před nímž svůj proslov pronese i Hollande. O boji proti IS bude podle světových agentur mluvit také americký prezident Barack Obama. K jednotě v boji proti radikálům z Islámského státu chce v New Yorku vyzvat světové společenství také český prezident Miloš Zeman.

Paříž zároveň k leteckým úderům přistoupila v době množících se informací o zvyšující se ruské aktivitě v Sýrii. Moskva prý Asadovu režimu dodává stíhací letadla, bezpilotní stroje, tanky a vrtulníky. V zemi už prý působí také přinejmenším 1700 ruských specialistů. V Latákíji na západě země Rusko buduje základnu a ohlásilo i manévry svého námořnictva ve východním Středomoří. Jeho aktivity ale vyvolávají značnou nervozitu u západních politiků.

frantaklika ( 27. září 2015 20:45 )

propaganda jako za Pepy Goeblesse, dobyli jsem další ruské město a ustoupili do předem připravených pozic. Další zpráva bude, že ISIS už ovládl většinu území Sýrie.

daktar ( 27. září 2015 16:23 )

Francie se v rámci koalice vedené Spojenými státy dosud podílela pouze na leteckých úderech na pozice islamistů v Iráku, neboť se obávala, že útoky v Sýrii by mohly vylepšit pozici režimu prezidenta Bašára Asada. No to je ale francúzska TUPOSŤ !!!

308win ( 27. září 2015 16:19 )

Frantík si tam rozlil polívčičku tak at si ji spapinká i stou Angínou Merklovic a nás do toho netahá. Já nevím jak vy ale já tu půlměsíc nechci.

Zobrazit celou diskusi