Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Španělsko nejspíš ztratí Katalánsko. U voleb jsou favority separatisté

Autor: ČTK - 
27. září 2015
11:17

V Katalánsku na severovýchodě Španělska se v neděli ráno otevřely volební místnosti pro předčasné regionální volby. Očekává se vítězství separatistických stran, které usilují o vypsání referenda o nezávislosti regionu na Španělsku. 

Katalánci volí, Španělsko jen napjatě přihlíží. Když získá koalice "Společně pro ANO" většinu, plánuje od 1. 1. 2017 vyhlásit nezávislost. Hlasování skončí ve 20:00 SELČ.

"Tyto volby jsou nejdůležitější od návratu Španělska k demokracii," řekl katalánský premiér Artur Mas deníku El Mundo.

Masova liberální strana Konvergence a jednota (CiU) se spojila se svým levicovým rivalem, Republikánskou levicí Katalánska (ERC), a vytvořily volební koalici Společně pro Ano.

 

Za společný cíl, tedy odtržení Katalánska od Španělska, jsou s nimi ochotni bojovat také politici z levicové Kandidátky lidové jednoty (CUP). Dohromady by tyto strany mohly dát podle průzkumů veřejného mínění 68 až 70 mandátů v 135členném regionálním parlamentu.

Jako referendum o nezávislosti hospodářsky vyspělého Katalánska volby chápe také značná část oprávněných voličů. Mas by chtěl v případě vítězství po osmnáctiměsíčním přechodném období samostatnost regionu vyhlásit v roce 2017. Španělská vláda tomu ale chce zabránit všemi dostupnými právními prostředky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi