Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ušlapání, požáry, pády letadel, bomby: Pouť do Mekky stála život tisíců lidí

  • Autor: všm - 
    26. 9. 2015
    18:37

    Nejtragičtější pouť do Mekky za posledních 25 let končí v sobotu posledními rituály. Při čtvrtečním neštěstí v tlačenici zahynulo 769 poutníků a 934 dalších bylo zraněno. Nejde ale rozhodně o ojedinělý incident. Hadždž, jak Arabové pouť nazývají, poznamenala v minulosti řada požárů, útoků, pádů letadel i nehod věřících.

     

  • 1.Nejtragičtější pouť do Mekky za posledních 25 let

    Při pouti do Mekky přišlo o život 769 lidí. Pravděpodobně vinou organizátorů Při pouti do Mekky přišlo o život 769 lidí. Pravděpodobně vinou organizátorů | Reuters/Blesk

    V tlačenici na muslimské pouti do saúdskoarabské Mekky letos zahynulo nejméně 769 lidí a 934 osob bylo zraněno. Byli ušlapáni. Největší neštěstí během této akce za posledních 25 let způsobil podle prvních poznatků střet dvou protijdoucích proudů věřících. 


    Incident se stal podle saúdskoarabské televize v údolí Míná, kde je stanové městečko, v němž poutníci přespávají, a kde se koná rituál kamenování. Od Mekky je vzdáleno asi pět kilometrů. Tlačenice a následné ušlapání nastalo na ulici 204, která je jednou ze dvou hlavních tepen vedoucích ke stanovišti, odkud poutníci házejí kaménky na betonovou stélu. Zraněným pomáhalo 4 000 záchranářů, kteří ulici 204 uzavřeli a poutníky se snažili odklonit jinými trasami.

  • 2.Rituál kamenování satana stál život mnoho lidí

    Tradiční kamenování "Satana" Tradiční kamenování "Satana" | ČTK

    Bohužel letošní neštěstí ještě není to nejhorší. To se odehrálo 2. července 1990 v tunelu v údolí Miná, kde zahynulo 1 426 muslimských poutníků. Byli ušlapáni ve zmatku, jenž vznikl po výpadku ventilace. Nejvíce jich bylo z Malajsie, Indonésie a Pákistánu.

     

    V roce 1994 zemřelo za stejných okolností 270 poutníků (včetně dvou Evropanů), v roce 1998 118, o tři roky později 35. V únoru 2003 bylo ušlapáno 14 lidí, v roce 2004 251. Předposlední neštěstí se odehrálo v roce 2006, kdy zahynulo 346 poutníků.

     

    V podstatě všechny incidenty proběhly při cestě na rituál kamenování satana. Z hlediska logistiky je právě tato fáze nejkritičtější, protože ke stélám, na něž se házejí kaménky, míří naráz ohromný dav lidí.

  • 3.Pád jeřábu, zhroucení hotelu - i nehody doprovází pouť

    Neštěstí v Mekce si vyžádalo desítky mrtvých. Neštěstí v Mekce si vyžádalo desítky mrtvých. | EPA

    Během září se už v Mekce jedno neštěstí odehrálo. 11. září spadl na staveništi u velké mešity obří jeřáb a zabil přes sto lidí. Většina z nich byli poutníci, kteří přijeli do Mekky s předstihem.

     

    V únoru 2006 zase došlo ke zhroucení budovy hotelu Al-Ghaza, v kterém byli podle informací ubytovaní poutníci. Zemřelo 76 lidí a 64 bylo zraněno. V tom samém roce došlo i k havárii autobusu, který vezl z Mediny do Mekky poutníky. Zemřeli tři Britové a 34 lidí bylo zraněno.

  • 4.Stanové městečko zachvátily požáry

    Stanové městečko zachvátil mnohokrát požár Stanové městečko zachvátil mnohokrát požár | ČTK

    Pouť se nevyvarovala ani požárů. V roce 1975 vybuchla ve stanovém městečku plynová bomba, rozpoutal se požár. Zemřelo v něm 200 lidí. Další požár - z naprosto stejných příčin - vypukl v roce 1997. 343 poutníků zahynulo a více jak 1 500 bylo zraněno.


    Před čtyřmi lety začal zase hořet autobus s poutníky. Tentokrát se obětí stal manželský pár.

  • 5.Náboženské spory na náboženské pouti

    Šíité a sunnité vedou nekončící konflikt Šíité a sunnité vedou nekončící konflikt | ČTK

    Tak obrovskému shromáždění lidí se samozřejmě nevyhnuly ani potyčky. Největší se odehrála v červenci 1987 - vypukly boje mezi íránskými demonstranty a saúdskými bezpečnostními složkami. Důvodem byl fakt, že každá země uznává jinou verzi islámu. Zabito bylo přes 400 lidí, z drtivé většiny šlo o poutníky. 

     

    V červnu 1989 na místě vybuchly dvě bomby, které připravily o život jednoho člověka a 16 zranily. Saúdové následně popravili 16 šíitů, kteří za útokem údajně stáli.

  • 6.Nemoci přeskakují z poutníka na poutníka

    Rouška poutníky před nemocí neochrání, očkování ano Rouška poutníky před nemocí neochrání, očkování ano | EPA

    Není překvapivé, že v tak obrovském davu lidí a v ne zcela ideálních hygienických podmínkách, se mohou snadno šířit choroby. Již v roce 1905 byl zaznamenán případ, kdy se šest poutníků vrátilo do Egypta z Mekky nakažených cholerou.


    Po pouti v roce 1987 zase došlo k masivnímu propuknutí meningitidy, což je závažné onemocnění ohrožující v některých případech život člověka. Takováto epidemie propukla v návaznosti na pouť do Mekky několikrát. Nově tak Saúdská Arábie vyžaduje řadu očkování, aby poutníky na místo vůbec pustila. 


    Celá akce je náročná na organismus - z hlediska počtu lidí, fyzické zátěže, vedra - někteří poutníci takový nápor nevydrží. Například v roce 2006 zahynulo hned v úvodu 243 poutníků. Údajně kvůli problémům se srdcem, vysokému věku, vyčerpání, dehydrataci.

  • 7.Letadlo poutníky domů nedoneslo

    Domů už se bohužel poutníci nedostali Domů už se bohužel poutníci nedostali | Profimedia

    Pouti do Mekky nebo naopak návratu domů se nedožila řada věřících i kvůli pádům letadel. Podobných incidentů se odehrálo šest. Nejhorší v roce 1991, kdy letadlo Douglas DC-8 do Nigérie spadlo krátce poté, co se vzneslo ze Saúdské Arábie. Všech 247 přítomných poutníků zemřelo. Spolu s nimi i 14 členů posádky.