Na kilometr 65 mezi stanicemi Świebodzice a Szczawienko upozornili Němec Andreas Richter a Polák Piotr Koper. Oni přišli s informací, že nalezli vlak s 300 tunami zlata a dalšími cennostmi z konce 2. světové války.

Jeho obrysy dokonce ukázali na snímcích z georadaru. Podle nich je vlak 8 metrů pod zemí. Oba muži ale nemohli tak nákladnou operaci financovat (mluvili o částce 14 mil. Kč) a také neměli potřebná povolení.

A teď už jsou ze hry. Iniciativy se chopilo samotné město Wałbrzych. „Na pravou stranu železniční trati okolo kilometru 65 jsme poslali ženisty. Ti měli za úkol připravit terén na to, abychom mohli příští týden začít kopat. Ukrytý vlak najdeme a až pak uvidíme, co v něm vlastně je,“ uvedl Arkadiusz Grudzień, asistent starosty Wałbrzychu.

Ženisté nejprve prohledali terén kvůli minám, které tam mohli ustupující nacisté před koncem války umístit. Pak ho odlesnili a kompletně odstranili štěrk a ostatní materiál od železniční tratě.

Koperovi a Richterovi zůstaly oči pro pláč. „Už jsme hledali sponzory, kteří by naše náklady pokryli. Znáte státní orgány, ty budou postupovat strašně pomalu, bude je brzdit byrokracie. Kdyby nám povolili kopat, mohli jsme mít poklad venku mnohem dřív,“ tvrdí Piotr Koper. Patrně se ale plete...

 

Fotogalerie
8 fotografií