Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Autorská práva i opicím. Pokud si udělají selfie, mají dostat gáži

Autor: všm - 
24. září 2015
20:55

První opičí selfie malého makaka obletěla svět. Komu ale patří autorská práva k virálním fotkám? Podle organizace chránící práva zvířat PETA má mít licenci a nárok na honorář sám makak. Podala proto žalobu u federálního soudu v USA. 

Slavné selfie makaka Naruta, které pořídil v roce 2011, patří podle organizace PETA právě opici. A nikoliv britskému fotografovi Davidu Slaterovi, kterému fotoaparát ukradla. 

Všechno se to seběhlo v Indonésii, kam Slater vyrazil fotit divokou zvěř. Během příprav se mu za zády proplížil makak a aparát mu sebral. Později ho Slater našel pohozený na zemi a s překvapením shledal, že se opička sama vyfotila. Slater následně tvrdil, že to byl vlastně jeho záměr, nechat fotoaparát ležet na zemi, aby ho mohlo zvíře ukořistit. 

Důležité je, že fotografie se objevily na mnoha webech, minulý rok je například obsahovala i Slaterova publikace o zvířatech. Do věci se tak vložila PETA, která se ujala obhajoby opičích práv a fotografa zažalovala u soudu v San Francisku. Znamená to, že by peníze z užití fotografií, měla dostat právě opička, potažmo by se měly použít na ochranu makaků v Indonésii. 

Naruto je oprávněn vlastnit autorská práva a zisk z nich plynoucí stejně jako kterýkoli jiný autor. Fotografie jsou výsledkem jeho vědomé a dobrovolné aktivity, k níž Slater nijak nepřispěl,“ okomentovali aktivisté.

Makak Naruto se zvěčnil Makak Naruto se zvěčnil | Wikipedia.com

Makak ale není jediný, kdo si selfie pořídil. Populární jsou na internetu i fotky vačnatců z Austrálie.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbb. ( 24. září 2015 22:05 )

To platí i pro Francku?

Zobrazit celou diskusi