Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Potvrzeno: Putin chce válčit v Sýrii. USA panikaří, že půjde proti nim

Autor: Veronika Šmídová, vr - 
23. září 2015
16:40

Stíhačky, tanky, rakety – Rusko přesouvá podle satelitních snímků do Sýrie svou vojenskou techniku. Nejdříve Kreml popíral, že by se vojensky v zemi angažoval. Důkazy ale mluví jasně, zprávy potvrdila i Sýrie. Otázkou, která znervózňuje bezpečnostní experty, ovšem je: proč? Vše nasvědčuje tomu, že Rusové chtějí bojovat proti Islámskému státu. Neshodnou se ale se Západem na postoji vůči tamnímu prezidentovi Bašáru Asadovi. Mohl by se tak rozhořet další spor, který situaci vyeskaluje.

V Sýrii se to hemží ruskou vojenskou technikou. Dokazují to mimo jiné satelitní snímky syrského letiště ve městě Lázikíja.

Moskva má dle odhadů Američanů v zemi minimálně 28 bojových letounů (Suchoj typu SU-30, SU-24 a SU-25). Deník The New York Times informuje, že jsou všechny z nich vhodné primárně k útokům ve vzduchu proti další stíhačce. Nikdo z nepřátel Sýrie ale nedisponuje vzdušnou silou, experti tak spekulují, zda nemají být použity proti stíhačkám západní koalice.

Během posledních dnů nechal ruský prezident Vladimir Putin dopravit do Sýrie i větší počet tanků, raketových systémů a dělostřeleckých baterií. Podle satelitních snímků, které pořídili Američané, Moskva přepravila i několik předmontovaných domků, které by mohly sloužit jako ubytování pro zhruba 1 000 – 2 000 vojáků. USA tvrdí, že na leteckou základnu poblíž města Lázikíja dorazí zhruba 2 200 Rusů. 

Během úterý vyslalo rovněž Rusko do terénu drony na průzkumnou misi. Uvedla to CNN s odkazem na informace čelních představitelů USA. Není jasné, zda byly drony vybaveny střelami nebo kolik podobných misí už Moskva absolvovala. 

Část Sýrie Rusku děkuje, USA nadšení nesdílí

Syrský vojenský představitel část informací poprvé oficiálně potvrdil v úterý pro agenturu AFP. „Výrazně to zlepšilo naše možnosti bojovat s Islámským státem. Získali jsme od Moskvy minimálně pět letounů i průzkumnou techniku, která nám umožňuje mnohem lépe identifikovat nepřátelské cíle,“ uvedl nejmenovaný zdroj.

USA ale takovou radost nemají. „Velmi pečlivě sledujeme, co v Sýrii Rusko dělá. Musí si uvědomit, že cokoliv, co udělají – hlavně vojensky, co podpoří režim Asada, jen zhorší a vyeskaluje celou situaci,“ okomentoval mluvčí Pentagonu kapitán Jeff Davis.

Je to právě postoj Ruska vůči syrskému prezidentovi, který Západ tak znepokojuje. Od počátku občanské války v Sýrii se Rusko a Irán jasně postavily na stranu diktátora. Evropa a USA naopak podpořily Syrskou národní radu, která chce režim svrhnout. Stojí tak na opačných stranách občanské války.

„Přítomnost Rusů v Sýrii je logická. Rusové a Putin nikterak nemilují Bašára Asada, ale jsou rádi za to, že mají v Sýrii svoji námořní základnu v Tartúsu, která jim umožňuje volný pohyb do Středozemního moře. Ruským snažením je si tento výdobytek zachovat. Dobře vědí, že narůstající aktivity Islámského státu mohou v konečném důsledku vést k pádu Asada, a oni tomu chtějí zabránit,“ uvedl pro Blesk bezpečnostní expert Andor Šándor.

Podívejte se na snímky ze Sýrie:

nosradamus ( 23. září 2015 19:18 )

Ty si odkial spadol magor'z jablone?

tgbg ( 23. září 2015 19:06 )

Putler dnes otevřel v Moskvě největší mešitu v Evropě. Jak dlouho chce tento teroristický vůdce ještě lhát, že jde bojovat proti Islámskému státu? Vždyť Ruské populaci je téměř polovina muslimů a úspěšně přemnožují ostatní. Za 10-15 let budou v Rusku muslimové většinou!!!!

Rumprecht ( 23. září 2015 18:43 )

Troubo u redakce, Rusové už v Sýrii válčí. Akorát do Blesku se to nedoneslo.

japos22 ( 23. září 2015 18:15 )

Nebo v Rumunsku, z kterého utíkají i Rumuni

majojo ( 23. září 2015 18:14 )

Hele, a teby by náhodou nenasralo, kdybys jako imigrant mířil do Německa a skončil v Maďarsku, na Slovensku nebo v Česku?

Zobrazit celou diskusi