Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tsipras už má jména ministrů. Koho Řekům vybral jako šéfa státní kasy?

Autor: ČTK - 
23. září 2015
00:15

Den po složení přísahy řecký premiér Alexis Tsipras v úterý oznámil složení své nové vlády. Ministrem financí se opět stane Euklidis Tsakalotos, na své posty se vrátí i ministři zahraničí a obrany z první Tsiprasovy vlády. Podle řeckých médií tím chce premiér vyslat signál směrem k mezinárodním věřitelům, že hodlá plnit dojednané závazky.

Nová koaliční vláda je opět tvořená levicovou formací SYRIZA a nacionalistickými Nezávislými Řeky. Ministerstvo financí povede nadále Tsakalotos, který v létě pro zadlužené Řecko vyjednal nový záchranný program ve výši 86 miliard eur (2,3 bilionu korun).

Na plnění závazků dohody s věřiteli bude dohlížet jeho náměstek v postavení plnoprávného člena vlády, jímž se stal Jorgos Chuliarakis, dlouholetý vyjednávač a ministr financí v prozatímní úřednické vládě premiérky Vasiliki Thanosové.

Do své funkce se vrátí i ministr zahraničí Nikos Kotzias. Předseda strany Nezávislí Řekové Panos Kammenos se opět postaví do čela rezortu obrany.



Nový kabinet složí přísahu ve středu ráno. Hned poté se Tsipras přesune na summit Evropské unie, který se bude věnovat imigraci.

Nová řecká vláda se podle úterních informací zaměří právě především na problematiku přistěhovalectví a rovněž na plnění úkolů vyplývajících z třetího záchranného programu eurozóny.



Přesvědčivé volební vítězství Tsiprasovy formace SYRIZA přimělo ke změnám i opoziční konzervativní stranu Nová demokracie, která s 28 procenty hlasů skončila na druhém místě. Předseda Vangelis Meimarakis, který stranu vedl od července, oznámil, že složí funkci a znovu už se o ni nechystá ucházet. Volba nového předsedy strany se má konat nejpozději v listopadu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi