Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dron mu omylem zabil otce, teď žaluje USA. Armáda to zametla pod koberec

Somálec přišel o otce při bombardování dronem (ilustrace)
Somálec přišel o otce při bombardování dronem (ilustrace)  (Autor: Profimedia)
Autor: všm - 
22. září 2015
20:25

Somálec žaluje Spojené státy a Německo. Viní je za to, že mu americký dron v roce 2012 údajně omylem zabil otce. Stalo se tak během útoku na člena teroristické islamistické skupiny Aš-Šabáb. Dron měl bohužel zasáhnout i poblíž stojícího Somálce, který neměl s akcí nic společného. Případ nikdy nebyl vyšetřován.

V soudních dokumentech je žalobce označen jen jako „CD“ a jeho zesnulý otec „AB“. Starší muž byl podle deníku The Guardian zabit v únoru 2012 v Somálsku, když dron bombardoval území, na němž se měl vyskytovat údajný člen islamistické skupiny Aš-Šabáb Mohamed Sakr.

Bývalý britský občan, který se měl přidat k teroristům, byl prý při útoku rovněž zabit. „AB“ ale neměl s militanty prý nic společného, vedl poblíž stádo velbloudů.

Mladý Somálec našel zastání u mezinárodní iniciativy Open Society Justice Initiative, která skrze právníky podala žalobu k soudu.

„Otec našeho klienta odešel jednoho dne pracovat na pole a už se nikdy nevrátil. Stal se obětí dronového útoku, o kterém neměl ani nejmenší tušení, že přijde,“ uvedla Natalie von Wistinghausen, jedna z právniček. „Případ nebyl jakkoliv prošetřován, rodině se nedostalo žádného vysvětlení. Teď chtějí spravedlnost,“ dodala advokátka. 

Právníci: Nemáte neomezené právo zabíjet

Žaloba směřuje proti USA, jelikož jim patřil dron, a proti Německu, protože na celé akci mělo prý podíl. Drony operují i na jejich vojenských základnách. Přenosová data mezi pilotem a dronem navíc procházejí skrz německou leteckou základnu Ramstein. Podrobnosti o ní přinesl poprvé Edward Snowden.

Zároveň celá operace byla naplánována z amerického velitelství pro Afriku, které je položené v německém Stuttgartu. „Tématem v našem případu je i to, zda země jako Německo má právo podporovat tajný zabijácký program, který jde mimo zákon, a nepřebrat jakoukoliv odpovědnost,“ doplnil další právník Amrit Singh. Podle něj je extrémně důležité, aby soud stanovil jasné hranice a ujasnil státům, že nemají neomezené pravomoce k zabíjení.

Zástupci německé armády ani americké ambasády v Berlíně nechtěli pro novináře událost komentovat. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi