Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fidel sešel, ale žije. Castro v bundě kapitalistů přijal na Kubě papeže

Papež František a Fidel Castro
Papež František a Fidel Castro  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, kal - 
20. září 2015
23:20

Papež František se setkal se zakladatelem a dlouhodobým vůdcem komunistického režimu na Kubě Fidelem Castrem. Papež navštívil 89letého bývalého vůdce u něj doma v rámci své třídenní návštěvy ostrova, sdělil mluvčí Vatikánu. Z fotografie je patrné, že Castro vypadal unaveně. Na symbolu komunistické Kuby přitom zářila bunda západní firmy Adidas.

Papež setrval s Fidelem Castrem a jeho manželkou Dalií Soto del Valle v důvěrné a velmi neformální atmosféře 30–40 minut, uvedl mluvčí Vatikánu Federico Lombardi.

František dal Castrovi jako dárek knihu od jezuitského autora, který dnešního papeže v dětství učil, Castro papeži na oplátku dal sbírku svých vlastních rozhovorů na téma náboženství.

Papež navštívil Castra poté, co odsloužil svou první mši na Kubě na havanském náměstí Revoluce, tedy na místě, které je obvykle místem masových režimních manifestací.

Fidel se dostal do čela země po převratu v roce 1959 a odešel z něj ze zdravotních důvodů v roce 2008. Vládu převzal jeho bratr Raúl.

zeleny.ropak ( 21. září 2015 06:04 )

Autor tohoto článku by si měl doplnit vzdělání. Přestal by se , možná divit. I na Fidela Castra se vztahuje jeden se zákonů dialektiky. Je to Zákon konvergence.Karel Marx by to okomentoval výrokem: V žádné oblasti nelze projít určitým vývojem a nepopřít při tom svůj dřívější způsob existence.

Zobrazit celou diskusi