Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Odstoupil, aby se vrátil jako vítěz. Tsipras ovládl řecké volby

Autor: ČTK, kal - 
20. září 2015
21:35

Voliči v Řecku v předčasných parlamentních volbách vrátili k moci levicovou stranu SYRIZA bývalého premiéra Alexise Tsiprase. A to navzdory tomu, že se v létě v rozporu s původními sliby podrobil přísným podmínkám evropských věřitelů. SYRIZA po sečtení asi poloviny odevzdaných hlasů získala 35,5 procenta a výrazně tak překonala odhady předvolebních průzkumů.

Konzervativní soupeř Nová demokracie už přiznal porážku a Tsiprasova strana vzkázala, že rychle vytvoří staronovou vládu se stejným koaličním partnerem jako po předešlých volbách.

Zisk 35,5 procenta by Tsiprasově straně zajišťoval 145 ze 300 křesel v parlamentu, což by bylo jen o čtyři méně, než získala v lednových volbách. Nová demokracie by se zhruba 28 procenty získaných hlasů měla jen 75 poslanců, uvedlo ministerstvo vnitra na své webové stránce. Vítězná strana získává bonus v podobě 50 mandátů navíc.

„Volební výsledek vypadá jasně, SYRIZA a pan Tsipras vítězí,“ uvedl šéf konzervativců Vangelis Meimarakis. „Gratuluji mu a vyzývám ho, aby vytvořil vládu,“ dodal.

Předseda konzervativní Nové demokracie Evangelos Meimarakis Předseda konzervativní Nové demokracie Evangelos Meimarakis | EPA

„Před námi se otevírá cesta práce a velkého úsilí,“ napsal Tsipras na Twitteru. Podle lidí z jeho strany Tsipras předpokládá, že by měl mít vládu vytvořenou do tří dnů. Za partnera si podle zdrojů vybere opět stranu Nezávislí Řekové. Ti už oznámili, že se s Tsiprasovou stranou opět spojí do koalice.

Mluvčí Tsiprasovy strany ujistila, že SYRIZA bude uskutečňovat podmínky červencové dohody s mezinárodními věřiteli, ale bude s nimi také dál tvrdě vyjednávat. „Toto je začátek bitvy,“ uvedla s odkazem na další jednání o podobě uskutečňování dohody.

Na třetím místě znovu končí neonacistický Zlatý úsvit se ziskem přes sedm procent. Socialistická strana PASOK získává 6,4 procenta a řečtí komunisté (KKE) mají 5,5 procenta.

Bývalý řecký premiér a šéf levicové SYRIZY Alexis Tsipras Bývalý řecký premiér a šéf levicové SYRIZY Alexis Tsipras | EPA

Tsipras se svou vládou podal demisi 20. srpna poté, co přistoupil na podmínky nového záchranného programu s mezinárodními věřiteli. Předčasné volby vypsal s tím, že potřebuje silný mandát, aby mohl realizovat reformy a úsporná opatření, jejichž zavedení muselo Řecko slíbit výměnou za schválení záchranného programu.

Díky tomuto programu by země měla během tří let dostat až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun), SYRIZA se ale stala terčem kritiky veřejnosti za porušení slibů, že skoncuje s ekonomickými škrty a tržními reformami.

„Po letech takřka bezprecendentní krize velká většina Řeků podpořila strany, které slibují, že udrží zemi v eurozóně, ačkoli to znamená důkladné a bolestivé reformy,“ komentoval výsledky voleb hlavní ekonom německé Berenger Bank Holger Schmieding.

Francouzský prezident François Holland označil volební vítězství SYRIZY za „významný úspěch“ pro Řecko i pro Evropu. „Řecko nyní prožije období stability se solidní většinou,“ řekl Hollande.

mandat ( 21. září 2015 10:13 )

My jsme v SRN necelych 30 let,ale takova nespokojenost,jako je ted, nikdy nebyla.

xindlceskej ( 21. září 2015 06:25 )

Ses uplne mimo, Cipras už posloužil německýmu účelu. Němci už mají peníze zpět, teď už jde jenom o politiku. Vše zaplatila EU. Jedinej stát v rámci EU, kterej dneska otevřené kope za uprchlíky jsou Němci, nejvíc na tom vydělají! Jak už jsem psal, pochopit nemeckej národ může jen ten, kdo tam žil a pracoval....minimalne 5 let. 

Zobrazit celou diskusi