Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hory, ledovce a planiny. Podívejte se na Pluto tak, jak ho ještě nikdo neviděl

Autor: mb - 
18. září 2015
15:10

Nové a dechberoucí snímky Pluta poslala vědcům sonda New Horizons. Pořídila je ze vzdálenosti 18 tisíc kilometrů od povrchu. Povrch vesmírného tělesa z okraje sluneční soustavy, které vědci vyškrtli ze seznamu planet, v lecčems připomíná Zemi.

„Když se díváte na ty snímky, máte pocit, že jste přímo tam. Povrch Pluta můžete sami prozkoumat. Vidíte tam hory, ledovce, planiny,“ rozplývá se nad fotografiemi profesor Alan Stern z NASA, který měl misi na starosti.

Osvětlena zapadajícím sluncem, planeta vypadá jako zahalena v mlžném oparu. Na snímcích jsou vidět vysoké hory pokryté ledem, které prý podle vědců dosahují výšky až 3 353 metrů.

„Jako země“

Podle vědců na planetě funguje i „hydrologický cyklus“, vodu nahrazuje dusík. „Připomíná to trochu zemi, kde se voda vypařuje z oceánů, padá zpět jako sníh a vrací se do moře skrze plovoucí ledovce,“ tvrdí Alan Howad z University of Virginia.

NASA vypustila sondu New Horizons v roce 2006 a od té doby už urazila 4,9 miliardy km. Projekt vyšel na zhruba 700 milionů dolarů, tedy v přepočtu zhruba 17 miliard Kč.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi