Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ukrajincům se na sankční seznam připletl i nebožtík. Listinu teď mírní

Autor: ČTK, mb - 
18. září 2015
13:25

Ostře kritizovaný sankční seznam, který Kyjev tento týden zveřejnil, přinesl další překvapení. Na „černou listinu“ se totiž dostal i nebožtík – velitel jednoho z povstaleckých batalionů Alexej Mozgovoj, který v květnu zemřel. Západ prezidenta Petra Porošenka kritizoval (49) za to, že se na seznamu ocitli novináři z BBC, Die Zeit a El País, ten některá jména proto ubral.

Sankční seznam kritizovalo BBC jako „ostudný útok na svobodu slova“, zařazení novinářů na „černou listinu“ kritizovaly i mezinárodní novinářské organizace.

Americký Výbor na ochranu novinářů byl ve své kritice nekompromisní: „Vládě se může líbit či nelíbit novinářská produkce, označovat ale novináře za možnou hrozbu pro národní bezpečnost není úměrná reakce.“

Porošenko zařadil zpátečku

Ukrajinský prezident Porošenko poté, co kroky Kyjeva Západ zkritizoval, okamžitě nařídil „korekci“ seznamu. Ze seznamu nežádoucích osob mají být vyškrtnuti dva zpravodajové BBC a jejich ruský kameraman. Ukrajinský ministr informací Jurij Stec (39) krátce nato oznámil, že seznam novinářů bude co nejdřív přehodnocen a ti, kdo „respektují profesní standardy“, budou ze sankcí vyjmuti.

Nyní se ale ukázalo, že na sankční seznam, který obsahuje hned 400 nežádoucích osob a 90 podniků, se dostal i nebožtík. Konkrétně velitel jednoho z povstaleckých batalionů, Alexej Mozgovoj (†40), který ale umřel již v květnu 2015 při atentátu na východě Ukrajiny. Kdo velitele zabil, zůstává záhadou. Spekuluje se o ukrajinských jednotkách, ale i o tom, že byl v rámci boje o moc odstraněn svými spolubojovníky.

Nacionalista Porošenka obvinil z diktatury

Prezidenta Porošenka problémy provázejí celý týden. Ve čtvrtek totiž vyzval šéf Radikální strany Oleg Ljaško (42) k impeachmentu prezidenta a obvinil Porošenka z korupce. „Porošenko buduje diktaturu, snaží se vybudovat autoritářský režim hrozbami, nátlakem a úplatky,“ hřímal v ukrajinském parlamentu krajně nacionalistický poslanec Ljaško.

japos22 ( 18. září 2015 18:35 )

Hlavně že se Poroš fotil s evropskými politiky pod transparentem -my jsme všichni Charlie- na podporu svobodného tisku

Rumprecht ( 18. září 2015 16:44 )

Porošenko je idiot a psychopat.

Zobrazit celou diskusi