Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Jižním Súdánu explodovala cisterna. Ohnivá koule zabila víc než 100 lidí

Exploze cisterny (ilustrační foto)
Exploze cisterny (ilustrační foto)  (Autor: reprofoto The New York Times)
Autor: ČTK, kle - 
17. září 2015
15:56

Více než 100 lidí zemřelo ve středu po nehodě cisterny s naftou v Jižním Súdánu. Havarované vozidlo explodovalo ve chvíli, kdy si z něj lidé odčerpávali vytékající palivo. Podle agentury Reuters to řekl prezidentův mluvčí Ateny Wek Ateny.

Cisternový vůz sjel ve středu ze silnice, po níž mířil do jižní části země. Místní úřady původně potvrdily 85 mrtvých a až 50 vážně zraněných. Místní zdroje později zvýšily počet mrtvých na více než sto.

V této části Jižního Súdánu se podle Reuters staly podobné nehody už v minulosti. Tankery tam často překonávají velké vzdálenosti po špatně udržovaných silnicích a projíždějí chudými vesnicemi.

Jižní Súdán je nejmladším státem na světě a patří k nejchudším na světě. Vznikl v roce 2011 odtržením od Súdánu, o čemž Jihosúdánci rozhodli v referendu.

Od prosince 2013 je dějištěm konfliktu, v němž proti sobě stojí síly loajální prezidentovi Salvovi Kiirovi a povstalci věrní bývalému viceprezidentovi Rieku Macharovi. Od konce srpna sice platí příměří, ale je porušováno. Ateny řekl, že nehoda cisterny ani její výbuch s politickou situací nesouvisí.

vvogh.t ( 17. září 2015 17:01 )

čau tak ty si já jo?

vvogh.t ( 17. září 2015 16:34 )

prosím všechny obyvatele černého kontinentu ať těm zbývajícím sud dáncům vyříděj, že se maj dostavit do německa v evropě, že ještě berou a maj pro ně připravený tučný dávky, byty, možná že se i nějaká blonďatá froilain najde

Zobrazit celou diskusi