Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Lavina pohřbila Čechy ve francouzských Alpách. Sníh zabil 7 lidí!

Při sesuvu laviny ve francouzských Alpách zahynuli tři Češi.
Při sesuvu laviny ve francouzských Alpách zahynuli tři Češi.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: shp, Jan Kálal - 
15. září 2015
14:27

Češi chtěli vidět krásy francouzských Alp a pokořit své limity při výstupu na ně. Tvrdě na to doplatili. Turisty na horách smetla lavina. Ne všichni se zpod ní dostali živí…

Sedm turistů zabila sněhová lavina ve francouzských Alpách. Podle deníku Le Parisien šlo o tři Čechy a minimálně dva Němce. Národnost všech ještě není identifikována. Neštěstí přežil jenom jeden muž ze zahraniční výpravy.

Nemáme v tuto chvíli informace stoprocentní, čekáme na další informace od francouzských kolegů,“ uvedla pro Blesk.cz Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Podle prefekta departementu Hautes-Alpes Pierra Besnarda pouze jeden člověk vyvázl bez úhony či s lehčím zraněním. Jde o polského turistu. Poraněnou má nohu.

Neštěstí se podle francouzského regionálního listu Le Dauphiné Libéré stalo v horské oblasti Pelvoux na hoře Dôme de neige des Ecrins měřící 4015 metrů. Místo hojně navštěvují amatérští alpinisté, protože je snadno dostupné, uvedli záchranáři.

V době neštěstí v lokalitě padal sníh, ale nebyla vyhlášena zvýšená opatrnost při výstupu. Podle Le Parisien nešlo o nic zásadního. Jak je vidět, tak bylo. „Počasí bylo dobré,“ řekl přitom deníku muž přímo z místa neštěstí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

brunos ( 15. září 2015 17:37 )

 Kdyby dřepěli doma na ***i mohli žít.

Zobrazit celou diskusi