Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Británie je v ohrožení, varuje Cameron. Důvod? Labouristy vede marxista

Autor: ČTK, mb - 
14. září 2015
10:30

Britský premiér David Cameron (48) bije na poplach. Důvodem není Islámský stát ani imigranti, ale vítězství Jeremyho Corbyna (66), který s přehledem o víkendu získal podporu labouristů a stal se šéfem strany. Podle Camerona je Corbyn „hrozbou pro národní i ekonomickou bezpečnost“ Británie.

„Labouristé nyní představují vážnou hrozbu pro naši národní i ekonomickou bezpečnost. Jsou také hrozbou i pro bezpečí obyčejných rodin,“ okomentoval Cameron vítězství Corbyna. Následně svůj výrok umístil na sociální síť a vyzval uživatele, ať jej dále šíří.

„Oslabí naše armádní složky, zvýší daně, zvýší státní dluh, zvýší výdaje na sociální dávky… A jeho plán na »tisknutí« více peněz jen povede ke zvýšení nákladů na živobytí – labouristé Jeremyho Corbyna uškodí pracujícím lidem,“ zaútočil Cameron tvrdě na Corbyna ještě předtím, než odjel na neohlášenou návštěvu do Libanonu, kde má jednat s předsedou libanonské vlády a chce se sejít i se syrskými uprchlíky.

K premiérově kritice se přidal i konzervativní politik Gavin Barwell (43). „Corbynovo vítězství je klíčovým momentem v dějinách britské politiky. Pro bezpečnost naší země představuje daleko větší hrozbu než jakýkoliv jiný labouristický předák, kterého jsem zažil během své kariéry,“ uvedl.

 

Labouristé si ovšem nenechali nic líbit. Dle nich nyní britští konzervativci „panikaří“ a Corbyna se nyní snaží „očernit“

„Upřímně, myslím si, že největší hrozbou pro bezpečnost Británie je Cameron,“ napsal labouristický politik George Aylett (20), dle kterého došlo za vlády Camerona během pouhých pěti let k dvojnásobnému navýšení státního dluhu nehledě na to, že konzervativci zavedli radikální sociální škrty.

Argentina tleská, Spojené státy překvapené

Vítězství Corbyna vyvolalo reakce i v zahraničí. Argentinská prezidentka Cristina Kirchner (62) se vyjádřila takto: „Dnešek je triumfem naděje. Jeremy Corbyn je přítelem Latinské Ameriky. Navíc podporuje dialog mezi Argentinou a Británií o budoucnosti ostrovů Malvíny.“

Britové ovšem ostrovům říkají Falklandské a kvůli území, které je od Londýna vzdálené skoro 13 tisíc kilometrů, neváhali s Argentinou v roce 1982 svést ozbrojený konflikt, který Británie vyhrála.

List Washington Post labouristické volby pak okomentoval takto: „Corbynovo vítězství je zemětřesením v historii strany… přední labourističtí politici to ale vnímají jako katastrofu.“

Corbyn v sobotu vyhrál volby s přehledem, když získal 59,5 procenta odevzdaných hlasů. Daleko za ním zaostali ostatní tři kandidáti Andy Burnham (19 procent), Yvette Cooper (17) a Liz Kendall (4,5). Nicméně analytici se shodují v tom, že příliš radikální Jeremy Corbyn může stranu rozdělit. Své vítězství např. oslavil v hospodě písní „Rudá vlajka“, která oslavuje „levicové mučedníky“, kteří padli v „třídním boji“.

Socialistické tažení v USA?

Americký tisk vesměs vyjádřil údiv nad vítězstvím Corbyna, ale možná daleko větší překvapení se odehrálo na domácí půdě. Demokratický kandidát na prezidenta USA Bernie Sanders (74) doslova „rozdrtil“ v průzkumech veřejného mínění dosavadní demokratickou jedničku Hillary Clinton (67).

Ve státě New Hampshire by Sanderse volilo 52 procent voličů, Hillary zaostává o celých 22 procent! Podobný výsledek přinesl i průzkum v Iowě, Sanders by získal 43 procent hlasů, Hillary jen 33 procent. Výsledky průzkumu dokonce zaskočily samotného Sanderse, který prohlásil, že je „překvapen“. A překvapení je to i pro politology, Sanders sám sebe totiž označuje za „socialistu“, což je nálepka, která je v kontextu americké politiky vnímána negativně.

Vítězství v důsledku krize

Političtí komentátoři v Británii se shodují v tom, že vítězství Corbyna je důsledkem vleklé ekonomické krize a zhoršujících se životních standardů ve Velké Británii. Corbyn si získal navíc i sympatie mládeže, když ohlásil, že zruší univerzitní poplatky v Británii, které byly zavedeny v roce 1999.

Z původních tisíc liber ročně už ale o pár let později museli studenti platit 3 tisíce a nyní je to bezmála 9 tisíc liber. Navíc vláda zrušila granty a nahrazuje je půjčkami. Mladí lidé ale často nedokážou najít po ukončení vysoké školy uplatnění v oboru a začínají kariéru s obřím dluhem. Též rostou ceny nemovitostí a britský tisk nedávno spočítal, že by lidé pracující za méně než průměrnou mzdu museli spořit stovky let, než by si mohli dovolit koupit vlastní dům či byt.

jaromir123 ( 14. září 2015 16:54 )

Nekrade ani levice a ani pravice - kradou konkrétní lidé. Levice ještě navíc rozdává ale ne ze svého.

gabreta ( 14. září 2015 15:22 )

Asi by se měly pravicové strany zamyslet, proč všude vyhrává levice. Pravicové předvolební sliby, pozdější utahování opasků, rozkrádačky veřejných prostředků a snižování životní úrovně voličů, už prostě lidi netáhne. Tak rozes*raná EU a v podstatě celý svět, asi zatím nebyl a to všechno nese svoje důsledky! Bůh neochraňuj jen Královnu, ale hlavně Evropu!!

dumik ( 14. září 2015 10:59 )

ochočená levice, spolupracující na zlodějinách levice, ta levice, která se dá koupit, ta nevadí,,.... ale autentická levice, z t é jde strach, co kdyby se podívala na zoubky tokům peněz?

Zobrazit celou diskusi