Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kurdští atentátníci nastražili bombu: Zabili dva turecké policisty, pět zranili

(Ilustrační foto) Výbuch nálože, kterou v neděli kurdští vzbouřenci nastražili v autě u policejního stanoviště v jižním Turecku, zabil dva policisty a dalších pět zranil.
(Ilustrační foto) Výbuch nálože, kterou v neděli kurdští vzbouřenci nastražili v autě u policejního stanoviště v jižním Turecku, zabil dva policisty a dalších pět zranil.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
13. září 2015
10:20

Výbuch nálože, kterou v neděli kurdští vzbouřenci nastražili v autě u policejního stanoviště v jižním Turecku, zabil dva policisty a dalších pět zranil. Armáda při odvetné operaci usmrtila dva rebely. S odvoláním na místní bezpečnostní síly to uvedla agentura Reuters.

Útočníci uprchli do přilehlé hornaté oblasti v provincii Sirnak nedaleko hranic se Sýrií. Turecké bezpečnostní síly poté oblast ostřelovaly a vzbouřence pronásledovaly i pomocí útočných vrtulníků.

V červenci zkrachoval proces usilující o mírové řešení problémů kolem velké kurdské menšiny v Turecku. Vypuklo nové násilí, které je podle Reuters nejhorší za posledních asi 20 let. O život již přišlo více než 100 příslušníků tureckých bezpečnostních sil a stovky ozbrojenců radikální Strany kurdských pracujících (PKK).

Kurdové bojují o autonomii v Turecku od roku 1984 a ozbrojený boj si vyžádal asi 40.000 lidských životů. V roce 2012 začala mírová jednání s tureckým státem a až do začátku nynějších násilností konflikt prakticky ustal díky vyhlášenému příměří. Nové násilí se vystupňovalo poté, co turecká armáda začala útočit na pozice PKK na severu Iráku.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi