Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nacistický poklad u Walbrzychu: Hledač zlata našel rozsáhlý kryt!

Autor: ČTK - 
11. září 2015
20:27

Rozsáhlý podzemní komplex, který vybudovali nacisté a který mohl sloužit jako kryt pro tisíce lidí, prý našel amatérský pátrač u města Walbrzych na jihozápadě Polska.

Krzysztof Szpakowski na dnešní tiskové konferenci sdělil, že objevil dva železniční tunely, které vedou do tohoto podzemního města. Zmíněný komplex je prý propojen i se systémem tunelů vybudovaných za druhé světové války Němci, v nichž se nyní horečně pátrá po údajném vlaku plném zlata nakradeného nacisty.

Tuto "zlatou horečku" vyvolala v polovině srpna zpráva, že dva muži lokalizovali legendární pancéřovaný vlak, který údajně zmizel na konci války na cestě z Vratislavi (Wroclaw) do Walbrzychu.

Údajně mají důkazy, ale k mystické soupravě se zatím nedostala ani armáda. Podle Szpakowského jeho objev je obřím systémem železničních tunelů, chodeb a krytů vybudovaných nacisty za druhé světové války v Sovích horách u Walbrzychu.

Je přesvědčen, že tam mohou být nejrůznější technická zařízení a zbraně, ale ne žádný "zlatý vlak".

"Bylo by ode mne nezodpovědné tvrdit, že jsou tam nějaké poklady. Jako třeba proslulá Jantarová komnata ukradená nacisty v Leningradě (dnes Petrohrad), po níž se pátrá 70 let, nebo vlak se zlatem," prohlásil Szpakowski mimo jiné podle agentury AFP.

"Nacisté v této oblasti vybudovali celé podzemní město na ploše 200 hektarů..., v němž mohli lidé z Hitlerova okolí přežít několik let v případě jaderného útoku," dodal.

Zobrazit celou diskusi