Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rusko staví obří vojenskou základnu: Přímo u hranice s Ukrajinou

Autor: mb - 
10. září 2015
10:20

Obří vojenskou základnu o rozloze 6 km2 prý staví Rusové u hranice s Ukrajinou, má pojmout až 3500 vojáků. První fáze stavby má být hotova údajně již příští rok v dubnu. Stavba znervózňuje Kyjev, nachází se jen 20 km od hranice s Ukrajinou.

Základna bude navíc jen 100 km od Charkova, což je poslední velké město na východní Ukrajině, které se ještě nachází pod správou Kyjeva a ne separatistů. Zároveň bude základna zaujímat strategickou pozici, protože se bude nacházet poblíž železničního uzlu, který spojuje Luhansk a Moskvu.

Přísně tajný objekt

O stavbě vojenské základny informoval novinář z agentury Reuters, kterého prý ochranka zadržela a obvinila ze „špionáže pro Ukrajinu“. Reportéra ale propustili poté, co si vyfotili jeho dokumenty. Jakékoliv dotazy žurnalisty odbyli pouze slovy „stavíme přísně tajný objekt“. O tom, že se na místě buduje vojenská základna, jsou ale přesvědčeni i místní: „Staví tu vojenské městečko,“ říká místní farmář Alexander Pančenko. V objektu má také vzniknout sportovní komplex s tenisovým a badmintonovým hřištěm, kluziště, bazén, kadeřnictví, malá nemocnice a zhruba tisíc bytových jednotek.

Ruská intervence?

Kyjev dlouhodobě obviňuje Moskvu z toho, že poskytuje podporu ukrajinským separatistům. Tak např. v červenci ukrajinský prezident Petr Porošenko (49) prohlásil, že se na ukrajinských hranicích nachází „rekordní počet ozbrojených z Ruské federace“. Rusko přítomnost svých vojáků na Ukrajině odmítá a brání se tím, že vojáky přesouvá kvůli „nestabilní politické situaci na Ukrajině“. Moskva též zdůrazňuje, že její kroky nenarušují mezinárodní dohody a na svém území si může dělat, co chce.

Křehké příměří

V současnosti panuje na Ukrajině křehké příměří, ale obě dvě strany konfliktu se obviňují z provokací a posilování jednotek. Podle separatistů se prý Kyjev chystá zaútočit na pozice rebelů na konci září, když ruský prezident Vladimir Putin (62) zavítá do sídla OSN. Dnes oznámila tzv. Normandská čtyřka (Francie, Rusko, Německo, Ukrajina), že další jednání o Ukrajině proběhne 2. října v Paříži.

tuba24 ( 10. září 2015 14:42 )

zato ty si na smiech

nosradamus ( 10. září 2015 14:19 )

si tu za blbca...tvoja vec,ale radsej nepis

lipno ( 10. září 2015 13:57 )

Musíš trochu na jih

lipno ( 10. září 2015 13:54 )

Moment - spletl sis je a Američany, DEMEBTE!

olkl ( 10. září 2015 12:48 )

taky dement..

Zobrazit celou diskusi