Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Předseda Evropské komise varoval Moskvu: Spletl si přitom Balkán s Pobaltím

Autor: mb - 
9. září 2015
14:23

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (60) ve středu přednesl ve Štrasburku zprávu o stavu Evropské unie. Kromě zmínění povinného přerozdělování uprchlíků mezi státy EU a „evropského ministerstva financí“ též „pokáral“ Moskvu. Ta by prý měla respektovat hranice jednotlivých států. Předseda Juncker si ovšem spletl Balkán s Pobaltím.

„Potřebujeme větší jednotu, co se týče bezpečnosti našich východních států, obzvláště na Balkáně. Suverenita hranic států EU je nedotknutelná. Chci, aby si to v Moskvě uvědomili,“ prohlásil Juncker, ale tázavé pohledy europoslanců ho zřejmě upozornily na přeřeknutí. „Myslel jsem samozřejmě Pobaltí, tyto dva regiony si nepletu,“ opravil se předseda Evropské komise s nervózním úsměvem.

Jednotná fronta

Předseda Evropské komise zároveň vyzval k větší jednotě mezi členskými státy EU v otázkách zahraniční politiky. „Nemůžeme si dovolit nejednotu, pokud jde o válku či nestabilitu,“ řekl Juncker a navrhl společnou „evropskou pokladnu“: „V Evropě potřebujeme evropskou ekonomickou vládu. Jsem pro zřízení jakési evropské státní pokladny. Myslím si, že by bylo dobré, kdyby Evropa měla takovouto společnou pokladnu, je to nezbytnost.“ Kritici ovšem návrh Junckera okamžitě překřtili na „evropské ministerstvo financí“.

Facka Řekům, pomocná ruka Ukrajincům

Juncker též zmínil řeckou krizi, kdy Řekové museli přijmout drastické reformy vnucené EU, přestože v referendu hlasovali proti jejich přijetí. Na programu jsme se shodli a rád bych, aby jej respektovaly všechny řecké vlády. Ta, která jej vyjednala, a také všechny budoucí. Teď musí každý pochopit, že to myslíme vážně. A vyžadujeme respekt k dosaženým dohodám,“ prohlásil Juncker, jehož slova Řeky nejspíše nepotěší.

I když se země dohodla s mezinárodními věřiteli, premiér Tsipras (41) na konci srpna odstoupil a zemi čekají 20. září předčasné volby. Ukrajině pro změnu nabídl „veškerou pomoc“: „Nabídli jsme prezidentovi Porošenkovi veškerou pomoc, už jsme tam poslali 3,41 miliard eur (zhruba 92 miliard korun). Pomáháme s reformou soudnictví a já udělám vše pro to, aby byl zaveden bezvízový styk pro Ukrajince.

Kvóty – kámen úrazu

Největší vášně ovšem vzbudil návrh přerozdělit 160 tisíc uprchlíků mezi členské státy EU. Přitom prakticky identický návrh odmítla ČR, ale i další, hlavně východoevropské státy EU, v květnu. Tenkrát se mluvilo o 40 tisících uprchlících, nyní chce předseda Evropské komise přerozdělit čtyřikrát více.

Pokud bude uplatněna stejná metoda výpočtu jako v květnu, Česká republika by musela přijmout minimálně 4 300 uprchlíků. Svéráznou formu nesouhlasu s migrační politikou zvolil poslanec italské Ligy severu Gianluca Buonanno, který si nasadil masku s portrétem německé kancléřky Angely Merkel. Přestože se ho předseda Evropského parlamentu Martin Schulz (59) snažil uzemnit slovy komedie skončila, posaďte se“, italský poslanec  doběhl až k Junckerovi a potřásl mu rukou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Olaf22 ( 27. května 2016 10:12 )

Až nás bude za 30 - 40 let ohrožovat ze západu islámské Německo, budeme muset změnit na Rusko nynější názor.

japos22 ( 9. září 2015 22:13 )

Debilové, si pletou i Asii s Evropou

smrk ( 9. září 2015 15:16 )

Blbec od pohledu a tohle by nám chtělo poroučet ? Putin z nich má akorát srandu a kdykoliv si nějakým Junkerem vytře zadnici.

Zobrazit celou diskusi