Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šéf komise Juncker o uprchlících: Evropa vymírá, potřebujeme talenty

Autor: mb - 
9. září 2015
12:25

Evropa se bez uprchlíků neobejde, aspoň tedy dle předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera (60), který dnes ve Štrasburku přednesl zprávu o stavu Evropské unie. Vyzval též k umožnění legální migrace, která prý pomůže zvládat další uprchlické vlny.

„Uvědomte si, že tu máme kontinent, který vymírá. Budeme potřebovat »talenty«,“ domnívá se předseda Evropské komise Juncker a vyzval k jednotnému postoji evropských zemí vůči uprchlíkům: „Společná azylová politika znamená, že se budeme muset zabývat legální možností emigrace pro uprchlíky. Komise navrhuje trvalé relokace uprchlíků, což nám umožní řešit uprchlické krize v budoucnosti. Pokud budou mít uprchlíci možnost emigrovat legálně, budeme lépe zvládat krizi.“ Podle návrhu EU by si členské země měly mezi sebe rozdělit 160 tisíc uprchlíků, ČR by tak musela přijmout 4300 běženců. Přitom takovýto systém kvót ČR, ale i další státy EU už v květnu odmítly.

Uprchlíci – záchrana Evropy?

Junckerova slova o vymírání Evropy zní dramaticky, ale je fakt, že už nyní některé firmy těžko shání zaměstnance na pracovní pozice. MF Dnes informovala, že tuzemské továrny kvůli nedostatku lidí často odmítají nové zakázky. „Nové pracovníky ze zahraničí hledáme především z Rumunska a Bulharska,“ potvrzuje Tomáš Surka, šéf personální agentury McRoy, která nabírá cizince pro práci, o kterou Češi nemají zájem. A o uprchlíky projevila zájem i potravinářská společnost Hamé: „Hamé se rozhodlo pomoci rodinám syrských uprchlíků. Těm běžencům, kteří dostanou azyl v České republice, nabízíme zajištění ubytování a práce ve svých výrobních závodech v tuzemsku,“ stojí v tiskovém prohlášení společnosti.

Noví „otroci“

Ne všichni politici ovšem vnímají uprchlickou vlnu pozitivně. Maďarský premiér Viktor Orbán (52) např. prohlásil, že hrozí „zánik Evropy“. „Jestli necháme přijít každého, pak to znamená konec Evropy,“ prohlásil premiér. Ještě ostřeji se vyjádřila šéfka nacionalistické Národní fronty, francouzská politička Marine Le Pen (47): „Německo si nejspíše myslí, že jeho populace vymírá, a nejspíše tak chtějí snížit mzdy a díky masové imigraci získat nové otroky,“ prohlásila před pár dny Le Pen. Podle političky chce Německo „vnutit svou imigrační politiku celé EU“.

japos22 ( 9. září 2015 22:36 )

Protože je Německo v prrrrrdddeeeli, tak nám jdou pomoct z vyspělých zemí, Juncker je senilní debil

istyl ( 9. září 2015 16:49 )

myslim, ze tak to měli ma mysli...vzdelane si nechaji v nemecku a zbytek poslou po EU..ale když rikali, ze mají prijit, tak si mají všechny nechat...

kinki ( 9. září 2015 14:38 )

To mame chapat tak, ze Nemecko potrebuje talenty - t.j. vzdelaných ludi, a zbytok t.j. spodinu posle ludom druhej kategorie- rozumej postsocialistickym statom(Slovensko,Polsko,Madarsko,Cesko......)? A k tomu im maju sluzit tie ich kvoty,ktore nasilu pretlacaju a nutia ludom druhej kategorie aby si ich zobrali?

beda88 ( 9. září 2015 13:33 )

To, že nemají firmy v ČR zaměstnance a musí brát lidi z Rumunska, značí jen jedno jediné. Že zahraniční firmy z nás chtějí dělat otroky a za bídný peníz, za který si nezaplatíš ani nájem. Je to dobré akorát pro "přistěhovalce". Rád se doslechnu, kolik lidí nastoupilo k Babišovi do Hamé za možnost ubytování. Vždyť ti lidé umí akorát pást kozy a krávy a vy je chcete dát k pásu na výrob jídla? Zapomněli jsme už jaké byly manévry kvůli ebole? Chcete otrávit český národ? Tak chutě do toho.

krdasseneda ( 9. září 2015 13:10 )

Potřebujeme talenty do superstar

Zobrazit celou diskusi