Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Papež požehnal rychlejšímu anulování sňatků. Nešťastně sezdaní katolíci jásají

Hlava katolické církve papež František
Hlava katolické církve papež František  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
8. září 2015
17:31

Papež František přišel s novou reformou, která by katolíkům, jenž jsou v manželství nešťastní, měla umožnit poměrně rychlé anulování manželství. A to do 45 dní. Manželství sice nadále zůstává svátostí, za určitých podmínek a po procesu, který bude v režii biskupů, by však mělo být rozvedeno jednodušeji.

Papež František radikálně zjednodušil a urychlil církevní postup při prohlašování neplatnosti manželství. Nejzásadnější reforma týkající se katolického sňatku za dlouhá staletí by měla vést k tomu, že katolíci budou moci snadněji ukončovat problematická manželství.

Tzv. zrychlený postup prováděný biskupy, bude možné použít v případě, že o anulování sňatku požádají oba manželé nebo v případě, že žádný z nich nebude proti. Tenhle proces by mohl trvat pouhých 45 dní.

Biskupové by podle papeže měli rovněž více pomáhat rozvedeným párům. Podle médií papež nejnovějším krokem opět ukázal, že touží po tom, aby byla církev mnohem milosrdnější ke katolíkům, kteří se ocitli v potížích.

Těžkopádné rozvody pod palbou kritiky

František potvrdil tradiční pravidlo nerozlučitelnosti manželství, zároveň ale zefektivnil možnost anulování sňatku, který bylo doposud podle mnohých těžkopádné, zdlouhavé a drahé.

Katolická církev rozvody neuznává, ale její soudy rozhodují v případech, kdy některý z církevně oddaných manželů žádá o prohlášení sňatku za neplatný od samého počátku. Důvodem pro anulování je buď to, že nebyla dodržena církevní forma uzavření manželství, nebo může manželství trpět závažnou vadou, o níž se před jeho uzavřením nevědělo, například nezpůsobilostí jednoho z manželů mít děti a podobně.

Většinou se manželství anulují na úrovní místních biskupství, každé rozhodnutí ale dosud automaticky musel přezkoumat další soud. Mnozí z více než miliardy katolíků ve světě si v posledních desetiletích stěžovali na to, že takový postup je příliš komplikovaný a zastaralý.

...... ( 8. září 2015 19:56 )

Ono nejde o to věřit v nějakýho pána na obláčku, kterej určitě není, ale dodržovat hodnoty našich předků, kteří byli křesťané a mít "Boha" v srdci. Organizovaná církev je asi pro slabochy, ale pravej Bůj je energie, kterou vysíláme a která se nám vrací. A mám pocit, že tebe Bůh hodně potrestá

buban ( 8. září 2015 19:50 )

Ani jako ironie to neobstojí.

honza54. ( 8. září 2015 19:34 )

Úžasnej člověk. . František dokazuje den co den, jak velká osobnost to je. Má velké srdce a demokratického ducha . Měli by si z něj vzít příklad všichni hlavouni, ať už církevní nebo političtí

buban ( 8. září 2015 19:29 )

Papež už posvětil kdejakou ko.ko.ti.nu-např. přijímání islamistických uprchlíků v křesťanských farnostech. Jsem zvědavá, jak bude tento fráterník časem mlátit hlavou o zem na koberečku islamistů.

msml20 ( 8. září 2015 19:02 )

Papež se snaží být populární a moderní, ale za cenu ztráty hodnot, které byly vždy posvátné. Teď ještě zpoplatnit sňatky homosexuálu a požehnat interupcím. Nevím, nevím... .

Zobrazit celou diskusi