Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Olympijská ostuda: Tokijští pořadatalé prý okopírovali logo

Pyšný „autor“ Kenžiro Sanó
Pyšný „autor“ Kenžiro Sanó  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
1. září 2015
18:11

Pořadatelé olympijských her v Tokiu 2020 budou zřejmě nuceni změnit oficiální logo, které zveřejnili teprve v červenci. Už po jeho prezentaci byli japonští organizátoři obviněni z plagiátorství, nyní se objevily v médiích nové informace, podle nichž designér Kenžiro Sanó použil pro svoji práci materiály zkopírované z internetu.

Už před měsícem belgický designér Olivier Debie na sociálních sítích upozornil na podobnost s jeho vlastním dílem pro divadlo v Lutychu a obrátil se kvůli tomu na soud.

Japonský olympijský výbor se tehdy za Sanóa postavil, ten ale nyní podle televizní stanice NHK jeho členům potvrdil, že některé podklady při výběru designu získal bez předchozí autorizace z internetu.

„Myslím, že je zapotřebí důkladné vysvětlení od pana Sanóa. Cítím se zrazen,“ řekl televizi tokijský guvernér Joiči Masuzoe.

V samotném logu navíc nenašla zalíbení ani veřejnost. V minulých dnech se také objevila další podezření, že i jiné práce ze Saónovy dílny jsou plagiáty. Podle průzkumu televize TBS si 85 procent dotázaných přeje změnu olympijského loga.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi