Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Slovenský Schindler v sukních: Tajemná hrdinka pomohla za války zachránit tisíce životů

Gizela Fleisch­mannová zachránila během druhé světové války tisíce životů.
Gizela Fleisch­mannová zachránila během druhé světové války tisíce životů.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: lm - 
1. září 2015
21:15

Svými činy by nejspíš předčila i Oskara Schindlera, ale o hrdinné Slovence toho veřejnost moc neví. Gizela Fleischmannová přitom do posledního dechu zachraňovala Židy ze spárů nacistů a ušetřila tak tisíce nevinných životů. Její osud byl zpečetěn v Osvětimi.

Gizi Fleischmannová patřila během druhé světové války k významným osobnostem židovské komunity v Bratislavě. Jako jedna z mála žen se stala hlavní představitelkou ilegální organizace Pracovní skupina, která se snažila Židy uchránit před nacistickou zlovůlí.

Tato skupina využívala všechny prostředky k tomu, aby zastavila transport Židů do koncentračních táborů. Mimo jiné uplácela slovenské a německé úředníky. Gizi jezdila po Evropě a zařizovala prchajícím Židům víza. Nedbala varování před nebezpečím, které jí v její vlasti hrozilo, a do nacistického Slovenska se vždy vrátila. Slovensko neopustila ani poté, co jejího mladšího bratra zavraždili antisemité. Své dvě dcery raději poslala do bezpečí do Palestiny. Svou záslužnou činností pomohla zachránit tisíce nevinných životů.

Sama ale holokaustu bohužel neunikla. 17. října 1944 byla poslána do Osvětimi a esesák Alois Brunner k její dokumentaci připsal zkratku R. U. (Rückkehr unerwünscht – návrat nežádoucí). Po příjezdu ji dva důstojníci SS odvedli od vlaku a nikdo už ji nikdy neviděl.

Při holocaustu za druhé světové války zemřelo přibližně 6 milionů Židů, ale čísla jsou pouze odhadovaná. Jako jejich největší zachránce proslul německý obchodník Oskar Schindler, který jich více než tisíc dokázal ušetřit před smrtí. Po skupinách lidi přemisťoval z vyhlazovacích táborů do táborů s lepšími podmínkami. Tím jim prakticky zachránil život. Stejně jako Gizi Fleischmannová uplácel často i on bezpečnostní orgány.

ivoadler ( 2. září 2015 14:08 )

Opakuji to už po několikáté: né že by Vinton nespáchal dobrý skutek, ale žádný hrdina to nebyl. Naši lidé, tady a za okupace udělali mnohem víc a s nasazením vlastního života. Konečně se o nich začíná mluvit.

Zobrazit celou diskusi