Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

ISIS začal razit svou vlastní měnu! Islamisté spoléhají na zlatý standard

Autor: ČTK - 
31. srpna 2015
20:25

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) začali razit vlastní zlaté, stříbrné a měděné mince. Skupina to oznámila o víkendu v asi hodinovém videu, uvedla agentura Bloomberg. Jaká je nominální hodnota mincí, není jasné. Stejně tak není zřejmé, kde jsou raženy ani jakým způsobem by měly nahradit dosud používanou měnu na územích, která islamisté v Iráku a Sýrii obsadili.

Radikálové již loni v listopadu oznámili, že chtějí razit vlastní mince a zavedou novou měnu, kterou budou moci používat muslimové. Jak tehdy uvedli, chtějí se tak prý vymanit z „tyranského finančního systému“. Analytici tento krok hodnotí jako další z pokusů islamistů vytvořit na dobytých územích fungující stát se všemi jeho atributy.

Islamisté již nashromáždili miliony dolarů, zejména z výběru daní, ale také díky obsazení rafinérií a prodeji ropy. Další finance získávají z obsazování bank a klenotnictví, vydírání a rovněž jde o výkupné za unesené osoby.

Podle iráckého ekonoma Básima Džamíla je nejnovější krok rovněž pokusem, jak zvednout morálku islamistických bojovníků, kteří v posledních měsících utrpěli několik porážek, například přišli o město Tikrít. Jak Džamíl dodal, ražení mincí je relativně snadné vzhledem k tomu, že do iráckého Mosulu byly v uplynulých letech dovezeny stroje z Itálie, které dokážou vyrazit až 5000 mincí za den. Cenné kovy nejspíš islamisté získali při rabování bank či domů těch, kteří před jejich řáděním uprchli.

Obyvatelé Mosulu a Ramádí na západě Iráku v telefonickém rozhovoru s agenturou Bloomberg uvedli, že zatím žádné mince neviděli. O jejich zavedení ale prý již nějakou dobu vědí.

kaisser ( 31. srpna 2015 21:51 )

 is pujde do kytek tady je důkaz http://adf.ly/1NWVi9

Zobrazit celou diskusi