Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Islámský stát zaživa ugriloval zajatce. Pak se brutalitou chlubil na internetu

Autor: všm - 
1. září 2015
10:00

Islámský stát zveřejnil další video, kde barbarským způsobem vraždí své protivníky. Radikálové je zde pomalu upečou nad ohněm. Tentokrát jde o čtyři muže, příslušníky šíitských polovojenských milic, kteří pomáhají iráckým vládním jednotkám v boji právě proti Islámskému státu. Údajně jde o odplatu za video z minulého týdne, kde sunnitského bojovníka zabije podobným způsobem šíitský militant. 

Před popravou maskovaní radikálové prohlásí: „Teď přichází naše odplata. Dnes je napadneme stejně, jako oni napadli nás, a potrestáme je tak, jako oni trestali nás.“ Překlad uvedla agentura AFP, která jejich slova přeložila z arabštiny.

Tomu odpovídá i název videa, který je jedním z veršů Koránu. Hrubě přeložen zní: „Potrestejme je tím samým utrpením, které oni způsobili nám.“ V podstatě jde tedy o verzi „oko za oko, zub za zub“.

Jde o odplatu

Každý z mužů se před započatým mučením „přizná“ do kamery. Pak je čtveřice zavěšena na rám, který vzhledově připomíná konstrukci dětské houpačky. Ovšem místo sedátek visí přivázané za nohy i ruce na řetězu oběti. Pod ně jeden z vrahů nalije jakousi hořlavinu, kaluž následně islamista zapálí. Muži visí nad ohněm v bolestech tak dlouho, dokud nezemřou. 

Vražda je prý reakcí na podobné video, který koluje mezi šíitskými bojovníky. Na něm je zachycen militantní vůdce Abu Azrael, který mučí a následně nechá nad ohněm uhořet jednoho sunnitského bojovníka. Pak z něj odkrajuje maso jako při přípravě kebabu. Než islamisté zabijí čtyři muže, donutí je podívat se právě na tento záznam.

Odbornice Andreas Krieg, která se zabývá problematikou Blízkého východu, uvedla pro deník The Independent, že se toto video odlišuje od těch předchozích. Jeho cílem není děsit publikum a lákat nové členy. „Tady jde o akt pomsty,“ tvrdila expertka. Islámský stát chce podle ní ukázat šíitským protivníkům, že žádný jejich čin neprojde bez odplaty. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zidoniusek ( 16. července 2017 12:45 )

aaaale,ty přece miluje celá republíka

salto ( 8. září 2015 12:45 )

Za chvíli je to tady

kaskader ( 2. září 2015 00:47 )

IS, taky se bojím, je to na nic.

jiri.k ( 1. září 2015 22:17 )

nápodobně blbe

jiri.k ( 1. září 2015 22:11 )

Blbečku

Zobrazit celou diskusi