Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Washington už má čínských hackerů dost: USA chystají sankce proti Číně

Autor: mb - 
1. září 2015
09:50

Spojené státy připravují návrh sankcí, které budou namířeny proti čínským společnostem i jednotlivcům, kteří se dopustí počítačové kriminality. Zda Washington sankce ale opravdu na asijskou velmoc uvalí, ještě není rozhodnuto. Konečné rozhodnutí by mělo padnout za dva týdny.

USA tvrdí, že čínští hackeři útočí na vládní počítače, ale třeba i na systémy velkých amerických firem. Hackeři prý takto již ukradli přísně tajné informace jako například podrobné plány jaderných elektráren, algoritmy internetových vyhledávačů, ale třeba i obchodní smlouvy nadnárodních firem, které obsahovaly citlivá data.

A dost!

„Dáme tak Pekingu najevo, že se budeme bránit ekonomické špionáži, a zároveň tím dáme soukromému sektoru jasný signál, že je podporujeme. Pro Čínu je to jasný vzkaz – pohár trpělivosti přetekl,“ prozradil americkým médiím zdroj, který si ovšem přál zůstat anonymní.

V návrhu se počítá s tím, že by se sankce vztahovaly na konkrétní osoby nebo společnosti, které se dopouštějí počítačové kriminality. Washington si též slibuje, že případné sankce donutí čínské úřady proti hackerům zasáhnout. „Čína dostane na výběr. Buď se mohou stát jedním z vůdčích států světové ekonomiky, nebo vyhnancem, který bude trpěn ve společenství civilizovaného světa,“ tvrdí Rob Knake, člen vlivného amerického think-tanku Council on Foreign Relations.

Nebezpečná hra

Další experti ovšem považují minimálně načasování sankcí za krajně nevhodné, do USA má totiž v září dorazit na první státní návštěvu čínský prezident Si Ťin-Pching (62). „Obávám se, že je tady dost velké riziko čínských protisankcí,“ varuje před unáhleným postupem exporadce prezidenta Obamy Jeffrey A. Bader.

„Jak budou v praxi rozdělovat ekonomickou a politickou špionáž? Nemyslím si, že nejlepší cesta pro rozvoj našich vztahů je vzájemné obviňování,“ okomentoval možnost sankcí Ruan Zongze z Čínského institutu pro mezinárodní vztahy. Počítačoví experti navíc poukazují na fakt, že dokázat vinu pachatele v případě kybernetických zločinů je krajně obtížné.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi