Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Teroristé z ISIS poničili další vzácnou památku: Belův chrám v Palmýře je v troskách

Radikálové z Islámského státu poničili Belův chrám v Palmýře
Radikálové z Islámského státu poničili Belův chrám v Palmýře  (Autor: Wikipedia)
Autor: ČTK - 
30. srpna 2015
22:10

Radikálové z organizace Islámský stát poničili Belův chrám, jednu z nejvýraznějších staveb ve starověké Palmýře. Informovala o tom dnes syrská exilová organizace SOHR, která situaci v Sýrii dlouhodobě sleduje z Londýna. Rozsah škod ale zatím není znám.

Chrám zasvěcený semitskému bohu Belovi z roku 32 n. l. je tak další stavbou, kterou v Palmýře, chráněné Organizací OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), radikálové poničili. Nedávno IS zveřejnil snímky, na nichž údajně jeho bojovníci ukládají nálože do Baal-Šaminova chrámu. Vidět je na nich údajně také zničení této části komplexu antických ruin. Pravost fotografií ale nelze ověřit.

Památky v Palmýře byly poškozeny již v minulosti při střetech mezi vládními vojsky a opozicí, což před dvěma lety dovedlo organizaci UNESCO k zařazení Palmýry na seznam ohrožených památek.

IS dobyl Palmýru v květnu a celou archeologickou lokalitu s pozůstatky antických chrámů, vítězného oblouku, kolonády se stovkami sloupů a amfiteátru pak údajně zaminoval.

Minulý čtvrtek radikálové zavraždili na náměstí před muzeem jednaosmdesátiletého syrského archeologa a dlouholetého kustoda palmýrských sbírek.

fotrpjotr ( 30. srpna 2015 23:10 )

Už taky začínají všechno ničit,stejně jako USA,když okupují cizí státy.

Zobrazit celou diskusi