Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

U egyptského soudu za „protistátní“ reportáže: Hrozilo jim 10 let, dostali 3 roky

Novináři Al-Jazeery čekají na soud
Novináři Al-Jazeery čekají na soud  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
29. srpna 2015
10:41

Podle původního rozsudku měli novináři katarské televizní stanice Al-Džazíra strávit ve vězení 7–10 let. V sobotu jim ale egyptský soud snížil trest na tři roky. Jsou prý vinní z toho, že napomáhali Muslimskému bratrstvu označenému jako teroristická organizace. To ale podle řady kritiků není pravda a Egypt porušuje svobodu slova.

 

Egypťan Báhir Muhammad, naturalizovaný Kanaďan Mohamed Fahmy, který se vzdal egyptského občanství, a Australan Peter Greste byli zatčeni v prosinci 2013. Ve vězení strávili 400 dní, než byli letos v únoru propuštěni na kauci. Australan Greste byl vzápětí vypovězen ze země. Oznámily to zahraniční tiskové agentury.

Loni byli odsouzeni k sedmi až deseti letům vězení, ale letos v lednu soud nařídil proces zopakovat. 

Výkonný generální ředitel anglické sekce Al-Džazíry v první reakci označil sobotní verdikt egyptského soudu za "popření logiky a zdravého rozumu".

V Egyptě prý občanská válka nehrozila

Prokuratura skupinu viní z toho, že šířila nepravdivé zpravodajství ve prospěch islamistického Muslimského bratrstva, které egyptská vláda loni zařadila k teroristickým organizacím.

Obvinění si za tímto účelem údajně vytvořili samostatné tiskové středisko v luxusním káhirském hotelu na břehu Nilu. Editovali prý záběry tak, aby scény vypadaly dramaticky. Lidé ve světě z nich pak nabývali dojmu, že je v Egyptě občanská válka a hrozí kolaps státu.

Jde o nepokoje z doby loňského sesazení prezidenta Muhammada Mursího, zvoleného do čela státu za bratrstvo v roce 2012. Armáda ho loni v létě svrhla a nyní je obžalován ve čtyřech kauzách.

K propuštění novinářů vyzvali v kampani známí novináři z celého světa i humanitární organizace.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi